Technologia wytwarzania ciasta i wypieku chleba jest znana od czasów starożytnych, więc zgodnie z hipotezami naukowymi ciasto drożdżowe pojawiło się już cztery tysiące lat temu. Sama profesja zaczęła się szeroko rozprzestrzeniać w XX wieku, ponieważ przedtem większość mieszkańców piekła chleb w domu. Z reguły we wszystkich przedsiębiorstwach pracodawcy stawiają podobne wymagania wobec pracowników w tym zawodzie. Piekarze są zawsze zobowiązani do dobrej organizacji pracy, odpowiedzialności i porządku, a ponadto nie mogą się obejść bez dobrego smaku i zapachu.
Piekarz to specjalista zajmujący się pieczeniem pieczywa: chleba, bułek, krakersów, grzanek, ciast i muffinek. Przez długi czas pieczenie chleba było kwestią małych piekarni, ale rozwój społeczeństwa wymagał masowej zmechanizowanej produkcji chleba. W tym samym czasie małe przedsiębiorstwa prywatne skupiły się na tworzeniu wyjątkowych wypieków. Wyroby piekarnicze różnią się od wyrobów cukierniczych stosunkiem mąki, cukru i innych dodatków. W chlebie i bułkach mąki powinno być nie mniej niż połowa. Sporządza przepis lub używa zatwierdzonych receptur, wybiera surowce (mąkę, dodatki itd.). Nadaje przyszłym rolom formę (samodzielnie lub rozkłada je na formy), a następnie piecze w piekarniku.
Piekarz powinien mieć średnie wykształcenie zawodowe, umiejętności pracy ze specjalistycznym sprzętem: piekarniki, maszyny do oddzielania ciasta itd., wiedzieć, jak przygotować i piec ciasto. Piekarz powinien mieć wytrzymałość fizyczną, a także takie cechy jak dokładność, porządek, pracowitość, zręczność manualna, dobre oko, pamięć węchowa i smakowa, umiejętność improwizacji.
Średnie wynagrodzenie, tzw. mediana w zawodzie piekarza wynosi około 2700 złotych brutto. Z kolei 50% piekarzy zarabia w przedziale od 2200 do 3300 złotych brutto. Poniżej 2200 złotych brutto zarabia 1/4 piekarzy, podobnie jak tych zarabiających powyżej 3300 złotych brutto. Z dodatków, jakie oferowane są piekarzom przez pracodawców, można wymienić opiekę zdrowotną i ubezpieczenie na życie. Jak w wielu zawodach wysokość płac jest zróżnicowany ze względu na miejsce pracy (region), wielkość firmy oraz wykształcenie i praktyczne umiejętności zawodowe. Większość osób posiada wykształcenie zawodowe lub średnie gastronomiczne i pokrewne (cukiernik). Perspektywy kariery w zawodzie istnieją, gdy pracownik ma odpowiednie wykształcenie i otworzy własną działalność gospodarczą lub będzie awansował np. w większej sieci piekarni.
Nowoczesny piekarz nie tylko wypieka pieczywo, ale robi to przy użyciu różnych urządzeń do pieczenia, często złożonych, które muszą być dokładnie znane. Ma kontrolować ekspozycję surowców i półproduktów, układać ciasto w formy, sprawdzać gotowość produktów w piekarniku. Prawdziwy mistrz jest w stanie określić stan surowca i produktu końcowego bez urządzeń. Jeśli technologia przewiduje operację, która nie może być zautomatyzowana (na przykład wyrabianie z ciasta), musi być możliwa do wykonania ręcznie bez opóźnienia, a tym bardziej bez wyłączania pieca. Główna odpowiedzialność piekarza w pracy to dokładne przestrzeganie technologii produktu.
Rozszerzone obowiązki piekarza obejmują: monitorowanie działania urządzeń (urządzeń chłodniczych i grzewczych, wag, kuchenek mikrofalowych), zautomatyzowanych i zmechanizowanych linii w obszarze usług, kontrolę nad planowanym wydaniem gotowych produktów na wszystkich etapach produkcji, a także nad realizacją na miejscu zadań w zakresie, ilości i jakości produktów. Piekarz musi znać się na obliczaniu wielkości zużycia surowców w stosunku do uzysku gotowych produktów, przyjmować i dostarczać gotowe produkty, surowce i / lub półprodukty. Ponadto piekarz zajmuje się prowadzeniem sprawozdań i przygotowaniem dokumentacji. Dla kogo taka praca? Oprócz oczywistych cech, które potrzebuje pracownik w przemyśle spożywczym - dokładność i czystość - wytrzymałość jest ważna. Nawet przy wszechobecnej automatyzacji procesów pieczenia, piekarz musi pozostawać na nogach przez cały dzień pracy, a nawet w takich warunkach temperaturowych, które wymagają niemal doskonałego zdrowia serca i układu oddechowego. Osoby z chronicznymi infekcjami, egzemą, alergiami i cukrzycą nie mogą w nim pracować.
W piekarniach piekarz może potencjalnie przesunąć się wyżej po szczeblach kariery na stanowisko asystenta technologa, a następnie do głównego inżyniera procesu w przedsiębiorstwie. Rozwój kariery specjalisty zależy od jego własnych umiejętności i poziomu wykształcenia, ponadto istnieją perspektywy otwarcia własnej piekarni. Najważniejszą rzeczą w tym działaniu jest ciągły wzrost i doskonalenie własnej wiedzy i umiejętności. Właściwie organizując swoją pracę, można awansować nawet na stanowisko dyrektorskie. Zawód piekarza ma także swoje wady, które są w pewnym stopniu także jego cechami. Należą do nich długotrwały kontakt z mąką, promieniowaniem mikrofalowym i ciepłem pieca, praca na nogach i narażenie na występowanie chorób zawodowych. Dużą rolę w zawodzie odgrywa także zainteresowanie pracą, pasjonaci peczenia mogą mieć na tym stanowisku pracy wielką satysfakcję.