Twoje wsparcie w rekrutacji
Znajdź wymarzoną
ofertę pracy i APLIKUJ
OGŁOSZEŃ: 32584        SUBSKRYBUJE: 7523

KUCHARZ/SZEF KUCHNI - NAJNOWSZE OFERTY PRACY

Liczba ogłoszeń: 742
Restauracja Słowianka
Zawód: Rodzaj: praca stała
Restauracja Słowianka
Restauracja Słowianka
od 4000 zł
brutto/m-c
?
Bielsko-Biała
2019-03-21
od 4000 zł
brutto/m-c
?
WISS
Zawód: Rodzaj: praca stała
WISS
WISS

POLECANA
Bielsko-Biała
2019-03-19 POLECANA
Spółdzielnia Turystyczno-Handlowa PILSKO
Zawód: Rodzaj: umowa o pracę
Spółdzielnia Turystyczno-Handlowa PILSKO
Spółdzielnia Turystyczno-Handlowa PILSKO
Żywiec
2019-03-15
Zawód: Rodzaj: umowa o pracę
kontakt przez PUP
od 2250 zł
brutto/m-c
?
Szczecin
2019-03-20
od 2250 zł
brutto/m-c
?
Zawód: Rodzaj: inna
kontakt przez PUP
od 1017 zł
brutto/m-c
?
Myślibórz
2019-03-25
od 1017 zł
brutto/m-c
?
Chcesz otrzymywać podobne oferty pracy na e-mail? Tak, chcę!
Tak, chcę otrzymywać oferty pracy na e-maila:
Klauzula informacyjna ›
Zawód: Rodzaj: umowa o pracę
kontakt przez PUP
od 2300 zł
brutto/m-c
?
Koszalin
2019-03-22
od 2300 zł
brutto/m-c
?
Zawód: Rodzaj: umowa na okres próbny
FIRMA HANDLOWO-USŁUGOWA VIOL-MAR MAREK HYBŚ
od 2250 zł
brutto/m-c
?
Kalisz
2019-03-22
od 2250 zł
brutto/m-c
?
Zawód: Rodzaj: umowa o pracę
kontakt przez PUP
od 2100 zł
brutto/m-c
?
Pisz
2019-03-21
od 2100 zł
brutto/m-c
?
Zawód: Rodzaj: inna
HOTEL MRĄGOWO INC SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ
Mrągowo
2019-03-20
Zawód: Rodzaj: umowa o pracę
kontakt przez PUP
od 2250 zł
brutto/m-c
?
Iława
2019-03-21
od 2250 zł
brutto/m-c
?
Zawód: Rodzaj: inna
AKAR Karbowniczek Anna
od 3300 zł
brutto/m-c
?
Ostrowiec Świętokrzyski
2019-03-21
od 3300 zł
brutto/m-c
?
Zawód: Rodzaj: umowa o pracę
kontakt przez PUP
od 3000 zł
brutto/m-c
?
Kielce
2019-03-22
od 3000 zł
brutto/m-c
?
Zawód: Rodzaj: umowa na okres próbny
JULEX Katarzyna Marzec
od 2500 zł
brutto/m-c
?
Żory
2019-03-20
od 2500 zł
brutto/m-c
?
Zawód: Rodzaj: umowa na okres próbny
Bieniek Arkadiusz Firma Handlowo-Usługowo-Transportowa
od 2250 zł
brutto/m-c
?
Wodzisław Śląski
2019-03-21
od 2250 zł
brutto/m-c
?
Zawód: Rodzaj: umowa na okres próbny
SEPTEMO KATARZYNA STRZYŚ
od 2250 zł
brutto/m-c
?
Świerklaniec
2019-03-21
od 2250 zł
brutto/m-c
?
Zawód: Rodzaj: umowa na okres próbny
Fundacja "WELES"
od 2250 zł
brutto/m-c
?
Sosnowiec
2019-03-22
od 2250 zł
brutto/m-c
?
Zawód: Rodzaj: inna
Śląskie Stowarzyszenie Charytatywne "Przystań"
Siemianowice Śląskie
2019-03-22
Zawód: Rodzaj: umowa na okres próbny
"AMREST" SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ - KFC, STARBAGS, PIZZA HUT, BURGER KING
od 2250 zł
brutto/m-c
?
Katowice
2019-03-21
od 2250 zł
brutto/m-c
?
Zawód: Rodzaj: umowa na okres próbny
"AMREST" SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ - KFC, STARBAGS, PIZZA HUT, BURGER KING
od 2250 zł
brutto/m-c
?
Katowice
2019-03-21
od 2250 zł
brutto/m-c
?
Zawód: Rodzaj: umowa na okres próbny
kontakt przez PUP
od 2250 zł
brutto/m-c
?
Katowice
2019-03-22
od 2250 zł
brutto/m-c
?
Zawód: Rodzaj: umowa o pracę
kontakt przez PUP
od 2250 zł
brutto/m-c
?
Cieszyn
2019-03-20
od 2250 zł
brutto/m-c
?
Zawód: Rodzaj: umowa o pracę
TRATTORIA DA GIUSEPPE Krzysztof Kuc
2500-2800 zł
brutto/m-c
?
Starogard Gdański
2019-03-22
2500-2800 zł
brutto/m-c
?
Zawód: Rodzaj: inna
MCC SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ
od 2300 zł
brutto/m-c
?
Gdańsk
2019-03-22
od 2300 zł
brutto/m-c
?
Zawód: Rodzaj: umowa o pracę
kontakt przez PUP
od 2250 zł
brutto/m-c
?
Chojnice
2019-03-22
od 2250 zł
brutto/m-c
?
Zawód: Rodzaj: umowa o pracę
AKADEMIA MARYNARKI WOJENNEJ IM.BOHATERÓW WESTERPLATTE
od 2800 zł
brutto/m-c
?
Brusy
2019-03-21
od 2800 zł
brutto/m-c
?
Zawód: Rodzaj: umowa o pracę
PIZZA PARK SPÓŁKA CYWILNA EDYTA STYPUŁKOWSKA, MAREK STYPUŁKOWSKI
od 2250 zł
brutto/m-c
?
Łapy
2019-03-21
od 2250 zł
brutto/m-c
?
Zawód: Rodzaj: inna
kontakt przez PUP
Białystok
2019-03-21
Zawód: Rodzaj: umowa o pracę
kontakt przez PUP
od 2300 zł
brutto/m-c
?
Białystok
2019-03-22
od 2300 zł
brutto/m-c
?
Zawód: Rodzaj: umowa o pracę
kontakt przez PUP
od 2500 zł
brutto/m-c
?
Białystok
2019-03-22
od 2500 zł
brutto/m-c
?
Zawód: Rodzaj: inna
LJ SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ SPÓŁKA KOMANDYTOWA
Rzeszów
2019-03-22
Zawód: Rodzaj: inna
kontakt przez PUP
od 1017 zł
brutto/m-c
?
Przeworsk
2019-03-25
od 1017 zł
brutto/m-c
?
Zawód: Rodzaj: umowa na okres próbny
DOM WESELNY "BIAŁY DWÓR" DARIUSZ SITO, AGATA WISZNIOWSKA-SITO
4210-5645 zł
brutto/m-c
?
Kolbuszowa
2019-03-21
4210-5645 zł
brutto/m-c
?
Zawód: Rodzaj: umowa o pracę
kontakt przez PUP
od 2300 zł
brutto/m-c
?
Warszawa
2019-03-20
od 2300 zł
brutto/m-c
?
Zawód: Rodzaj: umowa o pracę
kontakt przez PUP
od 2600 zł
brutto/m-c
?
Warszawa
2019-03-20
od 2600 zł
brutto/m-c
?
Zawód: Rodzaj: inna
kontakt przez PUP
od 3830 zł
brutto/m-c
?
Warszawa
2019-03-21
od 3830 zł
brutto/m-c
?
Zawód: Rodzaj: umowa o pracę
LOFT7 SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ
od 2250 zł
brutto/m-c
?
Sierpc
2019-03-22
od 2250 zł
brutto/m-c
?
Zawód: Rodzaj: umowa o pracę
Hotel Narvil Sp. z o.o.
od 4000 zł
brutto/m-c
?
Serock
2019-03-21
od 4000 zł
brutto/m-c
?
Zawód: Rodzaj: umowa o pracę
kontakt przez PUP
od 2300 zł
brutto/m-c
?
Radom
2019-03-21
od 2300 zł
brutto/m-c
?
Zawód: Rodzaj: inna
kontakt przez PUP
od 1017 zł
brutto/m-c
?
Radom
2019-03-25
od 1017 zł
brutto/m-c
?
Zawód: Rodzaj: umowa o pracę
kontakt przez PUP
od 2250 zł
brutto/m-c
?
Marki
2019-03-22
od 2250 zł
brutto/m-c
?
Filtruj oferty pracy
Oferty z okresu
Województwo
Miasta
Obszary zawodowe
Formy zatrudnienia
Zarobki brutto
Stanowisko, opis, firma
Newsletter - praca na e-mail
Klauzula informacyjna ›
ZMIEŃ USTAWIENIA / WYPISZ SIĘ
Strefa pracodawców
  • Logowanie
  • Rejestracja
  • Przywracanie hasła
  • Dodaj ogłoszenie
  • Cennik
Strefa pracowników

Zawód kucharza

Profesjonalny kucharz jest potrzebny w wielu miejscach przez cały czas. Ludzie zawsze będą potrzebować specjalisty od przyrządzania jedzenia. Chociaż każdy może sam coś ugotować, to ludzie chętnie odwiedzają kawiarnię lub restaurację, zamawiają smaczne i pięknie udekorowane danie, by po prostu cieszyć się nim siedząc w miłym towarzystwie. Ten zawód jest bardzo popularny. Każdy może go teoretycznie opanować, ale tylko mały procent osób odniesie sukces. Kucharz jest potrzebny w każdym zakładzie gastronomicznym. Ostatnio istnieje tendencja do zatrudniania kucharzy w biurach do przygotowywania posiłków dla swoich pracowników czy wykorzystywanie firm cateringowych. W większych firmach działają stołówki dla pracowników. Dobry kucharz znajdzie zatrudnienie w: szkołach, przedszkolach, restauracjach, hotelach, barach, karczmach, zajazdach, tawernach, pizzeriach, firmach cateringowych, lokalach weselnych, jadłodajniach, barach mlecznych, stołówkach pracowniczych i w wielu innych miejscach. W fast foodach kucharz może również znaleźć miejsce dla siebie. Tutaj jednak miejsca zatrudniają często osoby bez wykształcenia i szkolą pracowników według własnych standardów.

Początki zawodu kucharza

Trafność i znaczenie branży kulinarnej potwierdza tysiącletnia historia tej sztuki. Pierwsi kucharze pojawili się, gdy przygotowywano jedzenie i jedni robili to lepiej od drugich. I nie stało się to natychmiast, ponieważ na początku jedynym źródłem żywności było zbieranie i polowanie, a starożytni ludzie używali surowego jedzenia. Znani ludzie w starożytnym Rzymie i starożytnej Grecji szczególnie cenili smaczne jedzenie. Oczywiście ogromne zapotrzebowanie na różnorodność i obfitość różnych potraw doprowadziło do powstania pierwszych szkół kulinarnych. W końcu po prostu nie było wystarczająco wykwalifikowanych kucharzy. Nawiasem mówiąc, przedtem, głównie bogaci niewolnicy, przygotowywali potrawy w bogatych domach. W XIX wieku wszędzie zaczęły pojawiać się szkoły kucharskie.

Ile zarabia kucharz?

Do dziś zawód kucharza jest ceniony na całym świecie. Profesjonalista w swojej dziedzinie będzie mógł znaleźć pracę nie tylko w swojej ojczyźnie, ale także za granicą. Zarobki kucharza związane są z posiadanym stanowiskiem, wykształceniem, a przede wszystkim doświadczeniem. Wiele zależy także od renomy lokalu, w którym pracuje kucharz. Średnie zarobki miesięczne brutto w tym zawodzie kształtują się na poziomie między 2200 a 3600 złotych brutto. Oznacza to, że średnio 50% pracowników na tym stanowisku zarabia 2800 złotych brutto.

Jak zostać kucharzem?

Trzeba wziąć pod uwagę, że jest to twórczy zawód. Ponadto wymaga maksymalnej dokładności i uwagi. Kucharz być w stanie dokładnie zmierzyć ilość jedzenia, prawidłowo pilnować wszystkie procesy przygotowania określonego jedzenia, a następnie pięknie udekorować przyrządzone danie. Na całym świecie uważa się, że najlepszymi kucharzami są mężczyźni. To nie jest zaskakujące. Mężczyźni w tym przypadku są bardziej sumienni i samokrytyczni. Dlatego najczęściej w drogich luksusowych restauracjach szef kuchni jest z konieczności mężczyzną. Zawód kucharza zobowiązuje do poznania wszystkich subtelności gotowania i przechowywania produktów, przy jednoczesnym rozróżnianiu jakości. Wiele przepisów na różne potrawy, czasem wsparte ich wymyślonymi i zmodyfikowanymi przepisami muszą znać na pamięć. Szefowie kuchni powinni umieć używać i szybko rozumieć innowacje techniczne. Większość kucharzy uszy się w wyspecjalizowanych szkołach średnich jak liceum gastronomiczne. Po szkoleniu uczniowie odbywają praktyki w różnych kawiarniach i stołówkach. To tam studenci otrzymują nie tylko praktyczne umiejętności, ale także poszerzają swoją wiedzę o nowe informacje teoretyczne. Każdy specjalista w tym zawodzie chce zdobyć tytuł szefa kuchni. Kiedy tak się dzieje, wszystkie drzwi otwierają się przed nim otworem.

Szef kuchni to najwyższy poziom w karierze kucharza. Wymyśla, szuka i ulepsza receptury rzadkich potraw. Samoekspresja nie jest ograniczona - zawód może stać się sztuką. Prowadzi także ewidencję i przygotowuje zapotrzebowanie o niezbędne surowce i produkty, monitoruje ich terminowe odbiory z magazynu, kontroluje okres przydatności do spożycia, asortyment, ilość i jakość produktów. Poza tym prowadzi badania nad potrzebami gości, analizuje, wyciąga wnioski, zajmuje się przygotowaniem menu, wprowadzaniem w nim zmian itp. Cechy dobrego kucharza to: wrażliwość węchowa i dotykowa, dobry smak i percepcja koloru, dobre oko, wyrafinowany smak, wyobraźnia, kreatywność, dobrze rozwinięte wyczucie czasu, wiedza na temat miar, umiejętność szybkiego i dokładnego określania właściwej ilości płynów, produktów masowych, przypraw, wydajności, wytrzymałość fizyczna, odpowiedzialność, punktualność i pedanteria.

Z jednej strony ten zawód wymaga skrupulatnej precyzji, z drugiej - obecności twórczego działania, by wymyślić oryginalną recepturę lub wykwintną dekorację potrawy. Woń węchu i delikatne doznania smakowe pomogą szefowi kuchni osiągnąć szczyt w karierze. Również dobry kucharz powinien być uważny, ostrożny, zorganizowany, powinien mieć dobrą pamięć. Kulinarni eksperci są uznawani za unikalnych specjalistów, ponieważ nawet z najprostszych składników są w stanie stworzyć dziesiątki różnych niezwykłych potraw. Właśnie dlatego zainteresowanie rozwojem zawodu jest obecne przez cały czas. Szef kuchni to status, o którym marzy wielu. W końcu to jest główna osoba w kuchni. Nie oznacza to, że możesz się zrelaksować i dystrybuować tylko polecenia. Charakterystyka pozycji zmusza do wzięcia pełnej odpowiedzialności za to, co dzieje się w kuchni. Szef kuchni powinien wiedzieć, czy technolog nie pomylił się, czy cukiernik przygotował to danie pięknie, czy też jedzenie było właściwie ugotowane. Wady tej pozycji są takie, że właściciele firm karzą szefa kuchni, jeśli występują problemy w restauracji.

Kucharz - wymagania

Wymagania dotyczące obowiązków funkcjonalnych mogą się różnić w zależności od formatu instytucji, od odbiorców, dla których jest przeznaczona. Nie ma wyraźnych terminów, które pozwoliłyby mówić o tym, kiedy przejście z jednego poziomu zawodowego na inny jest możliwe. Warto zauważyć, że osoba tego zawodu nigdy nie pozostanie bez pracy, a także nauczy się racjonalnie organizować dowolne procesy. Dotyczy to szczególnie technologa. Rzeczywiście, w branży kulinarnej bardzo ważne jest robienie wszystkiego szybko, ale z wysoką jakością. Jeśli nie ma obaw przed pewnymi trudnościami, warto zdobyć taki zawód. Nie ma potrzeby kontaktowania się ze szkołami technicznymi lub szkołami wyższymi. Istnieją prestiżowe szkoły kulinarne, a także różne kursy, które zapewniają niezbędne umiejętności. Pomimo pewnych wad charakterystyka zawodu przekonująco udowadnia, że ​​po jej otrzymaniu istnieją szanse na zbudowanie doskonałej kariery i wysokich zarobków. Jeśli okaże się, że wybrana specjalność nie da się wykorzystać w pracy, umiejętności mogą być łatwo wykorzystane w życiu codziennym.