Zawód kelnera
Kelner jest pracownikiem restauracji, baru, kawiarni lub innego zakładu gastronomicznego przyjmującego zamówienia i obsługującego gości. Badacze uważają, że zawód kelnera powstał ponad 6 tysięcy lat temu w starożytnym Egipcie. Na freskach w piramidach znajdują się wizerunki ludzi w ubraniach, podobnych do mundurów, serwujących potrawy faraonom. Najprawdopodobniej byli to specjalni niewolnicy, zajmujący się wyłącznie serwowaniem dań na stoły.
Wbrew powszechnemu przekonaniu praca kelnera wcale nie jest tak prosta, jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Bez umiejętności i pewnego talentu do pracy w zakładzie gastronomicznym nie da się pracować w zawodzie. Tradycyjnie wszyscy kelnerzy mogą zostać podzieleni na dwie kategorie:
- Młodzi ludzie, często studenci, którzy chcą zarobić dodatkowe pieniądze. Nie mają jeszcze doświadczenia i wiedzy, większość z nich nie pozostaje długo w zawodzie.
- Profesjonalni kelnerzy. Są to ludzie, którzy świadomie dokonali wyboru. Dążą do doskonalenia swoich umiejętności, uczą się i często zwiększają umiejętności.
Każda dobra restauracja, pub lub kawiarnia ma swoje własne standardy, więc styl pracy personelu może się znacznie różnić. Odpowiednio, wymagania dla kelnerów są różne, są o tym informowani podczas ubiegania się o pracę. Kelner to zawód na wiele sposobów kreatywny. W wielu kawiarniach i barach często młodzi ludzie nie mają wykształcenia, bezpośrednio w miejscu pracy uczą podstaw zawodu i pracują. Najczęściej tacy pracownicy nie pracują przez długi czas, więc istnieje rotacja personelu, gdzie pracodawcy starają się ciąć koszty, zatrudniając nowych niedoświadczonych pracowników. Obsługa w takich placówkach jest zazwyczaj mierna. Dlatego bardziej szanowane restauracje wolą zatrudniać osoby, które otrzymały już niezbędną wiedzę teoretyczną i praktykowały w placówkach gastronomicznych. Konieczna edukacja w tym zawodzie odbywa się w szkołach i na uczelniach.
Kelner - wymagania
- Reguły podawania przygotowania stołów i podawania dań w zależności od wydarzenia (kolacja, bankiet, stół stołowy, przerwa na kawę itp.).
- Skład menu i listę win. Przy zamawianiu klient często słucha wskazówek kelnera dotyczących niektórych potraw. Ponadto znajomość wszystkich składników użytych w daniach jest konieczna, jeśli gość jest uczulony na jakiekolwiek produkty.
- Najlepsze połączenie produktów, w szczególności napojów i potraw.
- Zasady ustalania cen w lokalu. Ceny niektórych dań ustalane są w zależności od wagi, podczas gdy inne są wyceniane w porcjach.
Jeśli restauracja planuje bankiet lub inne uroczystości z dużą liczbą gości, może potrzebować kilku pracowników, wśród których rozdziela się obowiązki.
Jak zostac kelnerem?
Ponieważ praca ta wymaga ciągłej komunikacji z różnymi ludźmi, można zidentyfikować główne cechy osobiste kelnera, na co zawsze zwraca uwagę pracodawca: życzliwość, grzeczność i uśmiech, poczucie humoru, towarzyskość i umiejętność pozyskania sympatii klienta, zrozumienie psychologii klienta, umiejętność znalezienia własnego podejścia do każdego, odporność na stres i umiejętność rozwiązywania konfliktów bez negatywnych emocji. Kelner musi mieć umiejętność pracy w zespole, musi być odpowiedzialny za przydzielony obszar pracy, być starannym, uczciwym i przyzwoitym. Ponadto niezbędne cechy zawodowe dobrego kelnera to:
- Dobra pamięć. Pracownik musi pamiętać niuanse wszystkich zamówień i przekazać je do kuchni. Ponadto nie może zapominać o kolejności serwowania potraw, które zostały zamówione przez gości.
- Szybkość obsługi. Jeśli odwiedzający długo czekają, gdy przyjdzie do nich kelner, to w tym miejscu jest zła obsługa.
- Elokwencja. Pracodawca doceni umiejętność, z jaką pracownik poleca dania restauracji. Ponadto kelner musi unikać negatywnej intonacji i słowa "nie".
- Gruntowna znajomość etykiety. Musi wiedzieć jak nalewać wino, układać naczynia i rozstawiać sztućce, znać wszystkie pozycje menu - to podstawa dobrej obsługi.
- Dobry kelner może sprawić, że czas spędzony przez klienta w restauracji będzie niezapomniany, a zły może zepsuć wieczór klientom.
Ile zarabia kelner?
Zazwyczaj pracodawcy ustalają niskie wynagrodzenie dla kelnerów, jednak ważnym źródłem dochodu dla personelu usługowego w placówkach gastronomicznych są napiwki, które mogą znacznie (czasami nawet kilkakrotnie) przekraczać oficjalne wynagrodzenie. Wszystko tutaj zależy całkowicie od pracownika: im lepiej służy gościom, tym więcej otrzyma napiwków. Ta praktyka również cieszy właścicieli instytucji, ponieważ zadowoleni klienci ponownie odwiedzą taką restaurację. Pozytywna praca kelnera w miejscu pracy otwiera drzwi do szanowanych instytucji wyższego szczebla. Pracownik może rozpocząć karierę z tacą w rękach, a następnie uzyskać wyższe wykształcenie i przejść na stanowisko kierownicze, jeśli ma taką zdolność. Jeśli pracownik nie uważa pracy kelnera za szczyt swoich osiągnięć, to poprzez dalsze uczenie się i wykazywanie swoich najlepszych cech, może osiągnąć pozycję starszego kelnera, głównego kelnera, kierownika sali lub menadżera. Pomimo kryzysów gospodarczych sektor usług rozwija się dynamicznie. Dlatego zawód kelnera zawsze będzie istotny. Trzeba także zauważyć, że kelner może liczyć na napiwki, które mają wpływ na korzyści z pracy.