!function(t,h,e,j,s,n){t.hj=t.hj||function(){(t.hj.q=t.hj.q||[]).push(arguments)},t._hjSettings={hjid:2313813,hjsv:6},s=h.getElementsByTagName("head")[0],(n=h.createElement("script")).async=1,n.src="https://static.hotjar.com/c/hotjar-"+t._hjSettings.hjid+".js?sv="+t._hjSettings.hjsv,s.appendChild(n)}(window,document);

Zawody i ich potencjał

Piekarz, kucharz i cukiernik pilnie poszukiwani. Kto nie musi martwić się o pracę w gastronomii?

2 czerwca 2021

4 z 5

Ocena: 4 z 5 | 14 głosów

14 głosów

1 komentarz

Piekarz, kucharz i cukiernik pilnie poszukiwani. Kto nie musi martwić się o pracę w gastronomii?
Gastronomia jest jedną z branż, w której nie trzeba martwić się o zatrudnienie. Poszukiwani są zarówno pracownicy sezonowi, jak i wykwalifikowane osoby zatrudniane na stałe. Tak, więc kto może znaleźć zatrudnienie w gastronomii? Jaka jest specyfika tych zawodów oraz jakie wymagania stawiane są przed wykonującymi je osobami? Niniejszy artykuł zawiera odpowiedzi na te i inne pytania.

Praca w gastronomii, ciężki kawałek chleba

Patrząc z boku praca w gastronomii może wydawać się łatwa i przyjemna. Niestety w rzeczywistości już taka nie jest. To bardzo często praca po kilkanaście godzin dziennie, dodatkowo na tak zwanych „pełnych obrotach”. Jest to głównie praca zespołowa, a sam zespół musi „chodzić jak w zegarku”, ponieważ wszystko musi być przygotowane na odpowiedni czas. Zatrudnienie w gastronomii to także bardzo odpowiedzialne zadanie, które często bywa stresujące.

Jakie stanowiska w branży gastronomicznej są poszukiwane?

Praca w branży gastronomicznej cieszy się ogromnym zainteresowaniem i to nie tylko wśród kandydatów z wykształceniem gastronomicznym, ale również i osób, które w tym sektorze chcą sobie dorobić. Podstawą w tej branży jest doświadczenie, co oznacza, że im większe je posiadamy, tym na lepsze stanowisko, a tym samym wyższe zarobki możemy liczyć. Obecnie w branży gastronomicznej można znaleźć zatrudnienie jako cukiernik, piekarz, barista, barman, kelner, kucharz, kierownik zmiany, pomoc kuchenna, szef kuchni, sommelier, czy nawet rzeźnik.

Kucharka w kuchni

Jakie wykształcenie będzie cenione przez pracodawców?

Wykształcenie oraz doświadczenie w tej branży jest jak najbardziej przydatne, choć nie jest wymagane. Jeżeli natomiast kandydat do pracy ukończył szkołę o kierunku gastronomicznym, czy przeszedł kurs barmański lub baristyczny jego szanse na zatrudnienie z pewnością są większe niż osoby, która nigdy w życiu nie miała styczności z tym tematem. Natomiast, aby zostać kelnerem czy też pomocą kuchenną nie jest wymagane szczególne wykształcenie. Często zdarza się też tak, że pracodawcy zatrudniają pracowników bez większego doświadczenia, których następnie przyuczają do zawodu. Podstawowym wymogiem w tej branży jest posiadanie aktualnej książeczki sanepidowskiej z wynikami badań sanitarno – epidemiologicznymi.

Jakie problemy wiążą się z praca w gastronomii?

Praca w gastronomii ma też swoje wady. Otóż, zawody te są głównie pracą stojącą i to bez znaczenia, czy ktoś pracuje w kuchni, czy na sali przy obsłudze gości. Ponadto charakteryzuje się długimi zmianami, często trwającymi do 12 godzin. Osoba pracująca w tym sektorze niezależnie, czy jest to zwykły dzień, czy też święto musi udać się do pracy. Zdarza się czasami, że do pracy trzeba wstać bardzo wcześnie, jednak wszystko to zależy od konkretnego lokalu. Nierzadko również mogą zdarzyć się trudni, nieuprzejmi klienci, których należy obsługiwać z uśmiechem. Z kolei, pracując kuchni, gdzie działa się w pośpiechu i stresie i zmęczeniu, nie trudno o wypadek. Kontakt z gorącymi urządzeniami, czy ostrymi narzędziami może być przyczyną oparzeń oraz skaleczeń. Nadmierny wysiłek natomiast, który jest charakterystyczny dla tej branży może powodować bóle pleców, nóg oraz ramion, a nawet przeciążenie całego układu mięśniowo – szkieletowego.

Piekarz w kuchni

Jak wygląda specyfika pracy piekarza?

Podstawowym zadaniem piekarza jest wyrób ciasta na pieczywo, zgodnie z przepisami ustalonymi przez pracodawcę. Ponadto piekarz obsługuje oraz czyści maszyny, piece oraz aparatury kontrolno – pomiarowe, które służą do wyrabiania ciasta i pieczywa. Do jego zadań należy także układanie pieczywa do form.

Cechy w zawodzie, zadania i środowisko pracy piekarza

Piekarz zajmuje się przede wszystkim wytwarzaniem różnego rodzaju pieczywa takiego jak chleb, bułki, rogale, czy też wyrobów na bazie jaj i mąki. Praca ta ma charakter samodzielny lub zespołowy, a czas jej wykonywania to średnio 8-9 godzin dziennie. Praca piekarza ta może przebiegać w systemie zmianowym, aczkolwiek wykonywana jest głównie w godzinach nocnych, także w święta i dni wolne. Zawód ten wymaga od osoby, która go wykonuje noszenia ubrania roboczego, czyli czystego białego fartucha oraz czepka lub czapki. Miejscem pracy piekarza są wszystkie piekarnie, hale produkcyjne czy tez magazyny wyrobów gotowych.

Cukiernik w kuchni

Jak w praktyce wygląda praca cukiernika?

Praca cukiernika polega na produkcji wszystkiego co słodkie, czyli ciast, babeczek, tortów, lodów, pieczywa cukierniczego, cukierków, czy elementów dekoracyjnych, które oprócz walorów smakowych powinny zachęcać wyglądem. Cukiernik odpowiedzialny jest także za wybór właściwych produktów, a także za obsługę potrzebnego sprzętu, jak również za nadzór nad osobami, którzy pomagają mu w codziennych obowiązkach. Cukiernik swoją prace rozpoczyna od przygotowania maszyn oraz urządzeń niezbędnych do produkcji. Następnie zapoznaje się ze złożonymi zamówieniami i przygotowuje surowce do dalszej pracy. W zawodzie tym bardzo ważna jest dokładność, bowiem cukiernik musi odmierzyć składniki, tak aby były zgodne z recepturą. Do jego zadań należy także obieranie oraz odpestkowywanie owoców, wyrabianie oraz wałkowanie ciasta, które zazwyczaj odbywa się za pośrednictwem urządzeń takich jak ubijarki, wał kowarki, czy też dzielarki. Ponadto, dba o sprawność oraz czystość wykorzystywanych w pracy urządzeń, a także zajmuje się dokumentacją związaną z rozliczeniem przyjętych i wydawanych surowców, czy produktów. Cukiernik pracuje średnio przez 9 godzin dziennie, a swoje zadania może wykonywać zarówno w dzień, jak i w nocy.

Video

Umiejętności i predyspozycje przydatne w zawodzie cukiernika

Osoba kandydująca na to stanowisko powinna posiadać wykształcenie zawodowe w branży spożywczej, a najlepiej cukiernicze oraz posiadać kursy BHP i szkolenia sanitarne. Ponadto praca ta wymaga dobrej kondycji wzrokowo – fizycznej oraz sprawności zmysłu smaki i węchu. Osoba, która chce pracować w zawodzie cukiernika powinna charakteryzować się dokładnością, cierpliwością, wyobraźnią, a także posiadać talent artystyczny i zdolności manualne. Niestety przeciwwskazaniem w do pracy w tym zawodzie są alergie i choroby skóry. Ważne jest także, aby cukiernik chciał się dalej rozwijać, czyli aktywnie uczestniczył w różnego rodzaju kursach i szkoleniach, dzięki którym będzie w stanie spełniać wszystkie oczekiwania klientów.

Obowiązkowe badania i szkolenia pracowników w gastronomii

Każdy pracownik zatrudniony w branży gastronomicznej, który ma kontakt z żywnością przed przystąpieniem do pracy powinien przedstawić wyniki badań do celów sanitarno – epidemiologicznych. Badania te składają się z dwóch etapów, a mianowicie badania laboratoryjnego oraz badania lekarskiego. Badanie laboratoryjne wykonuje się w stacji Sanepid i polega ono na trzykrotnym badaniu kału pod kierunkiem zakażenia pałeczkami duru brzusznego, durów rzekomych A, B, C oraz innych pałeczek z rodzaju Salmonella i Shigella. Z otrzymanymi wynikami należy udać się do lekarza (zazwyczaj jest to lekarz medycyny pracy), który wydaje orzeczenie lekarskie na temat braku przeciwwskazań do wykonywania pracy na danym stanowisku. Lekarz wpisuje wyniki badań do książeczki pracownika, czyli do pracowniczej książeczki zdrowia dla celów sanitarno – epidemiologicznych. Ponadto każdy pracownik zobowiązany jest do badań wynikających z Kodeksu Pracy, czyli do badań wstępnych, okresowych i kontrolnych.

W kwestii szkoleń, każdy pracownik przed przystąpieniem do pracy ma obowiązek odbycia szkolenia z zakresu bezpieczeństwa i higieny pracy. Pracownik zatrudniony w gastronomii obowiązkowo powinien również przejść szkolenie z zakresu higieny żywności. Powinno ono zawierać informacje z zakresu HACCP, dobrej praktyki produkcyjnej, a także dobrej praktyki higienicznej.

Praca w kuchni

Od czego zacząć pracę w zawodzie kucharza? Szkoła, kursy i szkolenia

Jak zostać kucharzem? Karierę w zawodzie kucharza najlepiej warto rozpocząć od ukończenia szkoły gastronomicznej. Zazwyczaj jest to technikum gastronomiczne, w którym nauka połączona jest z praktyką. Kandydat na to stanowisko już od samego początku zdobywa cenne doświadczenie, a także uczy się między innymi jak poddawać obróbce termicznej potrawy, czy też zapoznaje się z zasadami BHP czy HACCP. Ukończenie właściwej szkoły nie jest jednak warunkiem koniecznym do pracy w tym zawodzie, ponieważ za przygotowanie również dobrze mogą posłużyć specjalistyczne kursy kulinarne. Bardzo ważna kwestią w tym zawodzie, oprócz wiedzy teoretycznej, są praktyki, podczas których kucharz wykorzystuje już posiadaną wiedzę. Najlepiej, aby odbywały się w niejednej restauracji i dodatkowo pod okiem szefa kuchni, gdzie w kuchni dobrego lokalu można nauczyć się różnych technik gotowania, przyrządzania posiłków, czy też odkrywania nowych potraw.

Zawód kucharza - szczeble kariery

Każdy kucharz w zależności od doświadczenia oraz wykształcenia może wspinać się po szczeblach kariery. Na samym początku, młody, mało doświadczony kucharz może być zatrudniony w charakterze pomocy kuchennej, a dopiero w miarę zdobywania wiedzy i doświadczenia może awansować na stanowisko młodszego kucharza, a dalej na kucharza. Najwyższym stopniem w tym zawodzie jest tytuł szefa kuchni, a osoba go posiadająca musi wykazać się nie tylko dużym doświadczeniem, ale również i wyczuciem smaku oraz zmysłem artystycznym.

Video

Ile możesz zarobić jako kucharz w Polsce?

Zarobki na tym stanowisku uzależnione są od rodzaju umowy, czy też stażu pracy. Przeciętny kucharz może zarobić od 2000 do 3000 zł netto. Szef kuchni natomiast, na którym spoczywa więcej obowiązków może zarobić nawet od 4000 do 6000 zł netto. W tym przypadku dużo zależy również od lokalizacji oraz profilu i renomy restauracji, w której pracuje.

Praca w gastronomii jest zupełnie inna niż czynności wykonywane w biurze. Często wiąże się z wysiłkiem, stresem oraz presją czasu. Praca w tym zawodzie jest doskonała dla osób, które nie lubią monotonii oraz są otwarte na nowe wyzwania.

Najczęściej zadawane pytania

Czy pomoc kuchenna musi posiadać aktualne badania dla celów sanitarno-epidemiologicznych?

Tak. Każdy pracownik gastronomii musi posiadać tego typu badania, a ich brak wiąże się z niedopuszczeniem do wykonywania pracy.

Czy do pracy w gastronomii wymagane jest kierunkowe wykształcenie?

Nie. Gastronomia to branża, w której liczą się przede wszystkim umiejętności i doświadczenie. Oczywiście wykształcenie w tym zawodzie może pomóc w szybszym awansie, jednak nie jest ono konieczne.

Gdzie szukać pracy jako kucharz?

Przede wszystkim we wszystkich miejscach, gdzie serwowane jest jedzenie, takich jak restauracje czy bary. Kucharzy zatrudniają również hotele, domy weselne, a nawet szkoły czy szpitale, w których funkcjonuje stołówka. Obecnie kucharz może znaleźć zatrudnienie również w firmie cateringowej.

Podziel się

1 komentarz

Lucjan

Lucjan

W tym zawodzie praktyka i doświadczenie spowodują, że można osiągnąć sukces. Nie ma tutaj mowy o przypadku.

Dodaj komentarz

Wszystkie pola muszą być prawidłowo wypełnione

Komentarz został dodany

Redakcja Aplikuj.pl zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób lub zawierających wulgarne słowa, adresy www oraz adesy e-mail i numery telefonów.

Na tej stronie korzystamy z plików cookie, aby zadbać o jak najlepsze doświadczenia naszych użytkowników.
Kontynuując po wyświetleniu tej wiadomości, potwierdzasz, że wyrażasz na to zgodę.