Restauracje i kawiarnie to nie tylko pyszne jedzenie, ale także jakość obsługi. Każdy kucharz ma prawa i obowiązki. Pracodawcy szukają osób, które sprostają wymaganiom. Osoba na tym stanowisku musi posiadać właściwe predyspozycje do pracy. Przede wszystkim liczy się efekt w postaci stworzonych potraw, którymi docelowo ma zachwycać się klient, gdyż lokale gastronomiczne muszą zarabiać, a ich jakość ma związek z pracą na kuchni.
Oferty pracy dla kucharzy można znaleźć w wielu serwisach z ogłoszeniami. Katowice są dużym miastem i takich ofert jest dość dużo. Znajduje się tutaj wiele lokali gastronomicznych, gdzie o ich jakości decyduje kucharz z całym zespołem. W zależności od miejsca, pracodawcy oferują różne stawki wynagrodzenia. Katowickie Centrum Edukacji Zawodowej imienia Powstańców Śląskich oferowało pracę na cały etat dla kucharza z doświadczeniem za 2186 złotych brutto plus wysługa za przepracowane lata. "Wiejska Chatka" Sp. z o.o. oferowała stawkę godzinową 19 złotych brutto plus dodatki. Płace są, jak widać bardzo różne. Ma to związek także z renomą miejsca pracy oraz wymaganiami wobec pracownika. Rynek pracy w Katowicach jest pełen ogłoszeń o pracę w tym zawodzie. Doświadczeni pracownicy powinni dość szybko znaleźć zatrudnienie. Fachowcy także mogą negocjować wysokość wynagrodzenia.
Pracodawcy w Katowicach ogłaszają nabór do wielu miejsc, gdzie są indywidualne wymagania. Restauracja Kyoto Sushi poszukiwała specjalistę od kuchni azjatyckiej do pracy z ambitną kartą dań. Firma oferowała możliwość awansu i podniesienia kwalifikacji. Hotel Silesian w Katowicach na osiedlu Paderewskiego poszukiwał kucharza na pełen etat z gotowością pracy w weekendy. Do jego obowiązków należy samodzielne przygotowanie potraw i dań, współpraca przy tworzeniu menu, przestrzeganie zasad postępowania z żywnością, a także współpraca z innymi działami hotelu. Pasibus, to lokal znajdujący się w Galerii Katowickiej, który poszukiwał kucharza do młodego zespołu. Firma oferowała stabilne warunki zatrudnienia oraz wynagrodzenie adekwatne do posiadanych kwalifikacji
Dobry szef kuchni powinien znaleźć przepisy na nowe dania i poprawić stare. Opracowuje menu, monitoruje nowe trendy w branży restauracyjnej, bada zapotrzebowanie konsumentów. Jednym z głównych obowiązków szefa kuchni jest komunikacja z personelem. Szef kuchni przygotowuje harmonogram prac kucharzy i kelnerów. Nadzoruje pracę kucharzy, monitoruje przestrzeganie przez pracownika wymagań sanitarnych, wyjaśnia obowiązki i technologię ich wdrażania pracownikom. Komunikuje się z dostawcami, składa zamówienia na produkty, kontroluje czas dostawy, zakres i ilość towarów. Przede wszystkim musi kontrolować proces gotowania. Takie kryteria powinien posiadać kucharz na wysokim stanowisku.