Spis treści
Czym są posiłki profilaktyczne?
Większość międzynarodowych firm doskonale wie, w jaki sposób zachęcić swoich podwładnych do bardziej efektywnej pracy. Jedną z możliwości jest zapewnienie pracownikom wyżywienia. Taki model poza płacowych elementów motywacyjnych wprowadziła między innymi firma Google. Mniejsze przedsiębiorstwa próbują zagwarantować swoim pracownikom stołówkę lub nawiązują współpracę z firmą cateringową. Ewentualne dofinansowanie przez właściciela zakładu pracy pozwala osobom zatrudnionym wykupienie posiłków na preferencyjnych warunkach. Jeszcze inną możliwością jest przekazywanie podwładnym bonów lub kuponów żywieniowych na określone kwoty. W takiej sytuacji pracownicy mogą samodzielnie wybrać miejsce, w którym nabędą posiłek. Trzeba jednak pamiętać, że część pracodawców jest zobowiązana do zapewnienia swoim podwładnym tak zwanych posiłków regeneracyjnych.
Posiłki profilaktyczne - kwestie formalne
Pracodawcy, którzy są zobowiązani do wydawania posiłków profilaktycznych powinni ustalić, którzy pracownicy - z uwagi na stanowisko pracy - powinni je otrzymać. Ponadto, niezbędne jest szczegółowe ustalenie zasad ich wydawania. Jeżeli w zakładzie pracy nie działa zakładowa organizacja związkowa, to kwestie te pracodawca powinien skonsultować z przedstawicielami pracowników.
Część pracodawców, choćby ze względów organizacyjnych, może nie mieć możliwości wydawania posiłków. W takim przypadku istnieją dwa rozwiązania. Osoby zatrudnione mogą korzystać z posiłków w punktach gastronomicznych, mogą również przygotowywać posiłki we własnym zakresie, ale z produktów, które dostarczy pracodawca. Wówczas jednak pracodawca musi też pamiętać o zapewnieniu swoim podwładnym warunków higieniczno-sanitarnych w zakresie przygotowywania i spożywania przygotowanych posiłków.
Kto ma obowiązek utworzenia jadalni w zakładzie pracy? Więcej: Jadalnie w zakładzie pracy.
A co z napojami?
Oprócz posiłków profilaktycznych, pracodawca powinien zadbać także o zapewnienie odpowiednich napojów profilaktycznych dla pracowników. Szczególnie w sytuacjach, gdy praca jest wykonywana w gorącym czy zimnym mikroklimacie, ważne jest dostarczenie pracownikom odpowiednich napojów, które pomogą w utrzymaniu odpowiedniego poziomu nawodnienia organizmu. Dobrej jakości napoje profilaktyczne wspomagają pracowników w utrzymaniu energii i wydajności w miejscu pracy, co ma kluczowe znaczenie dla zachowania efektywności i satysfakcji z wykonywanej pracy.
Dla kogo darmowy posiłek? Co mówi rozporządzenie?
Tylko część pracodawców jest zobowiązana zapewnić swoim podwładnym obowiązkowe posiłki. Zgodnie z art. 232 Kodeksu pracy wymóg ten dotyczy tych podmiotów zatrudniających, których pracownicy wykonują pracę w szczególnie uciążliwych warunkach, na przykład w przemyśle ciężkim. Innym przykładem jest wydawanie posiłków profilaktycznych tym pracownikom, którzy wykonują ciężką pracę fizyczną lub pracują w gorącym czy zimnym mikroklimacie. Dzięki takiemu wyżywieniu osoby świadczące pracę mają możliwość uzupełnienia swoich rezerw energetycznych.
Przy omawianiu wydawania posiłków profilaktycznych pamiętać trzeba także o rozporządzeniu Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 roku w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów. W tym akcie ustawodawca dokładnie określił, komu przysługuje wyżywienie regeneracyjne. Zgodnie z § 3.1 i 3.2 mowa tu o zatrudnionych, którzy wykonują prace:
- związane z wysiłkiem fizycznym, który powoduje w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 2000 kcal u mężczyzn i powyżej 1100 kcal u kobiet,
- związane z wysiłkiem fizycznym, który powoduje w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal u mężczyzn i powyżej 1000 kcal u kobiet (w przypadku prac wykonywanych w pomieszczeniach zamkniętych, w których ze względów technologicznych utrzymuje się stale temperatura poniżej 10oC lub wskaźnik obciążenia termicznego wynosi powyżej 25oC lub gdy prace wykonywane są na otwartej przestrzeni w okresie zimowym - od 1 listopada do 31 marca),
- pod ziemią,
- przy usuwaniu skutków klęsk żywiołowych lub innych zdarzeń losowych.
Ponieważ posiłek ma spełniać rolę regeneracyjną, pracodawca nie może uwolnić się od obowiązku jego dostarczenia przez wypłatę ekwiwalentu. Przy innych pracach, które również zostały wskazane w wyżej wskazanym rozporządzeniu, ustawodawca wskazał, w jakich sytuacjach pracodawca ma obowiązek dostarczenia swoim podwładnym napojów profilaktycznych.
Korzyści wprowadzenia posiłków profilaktycznych
Darmowe posiłki profilaktyczne dla pracowników nie tylko poprawią ich samopoczucie i zdrowie, ale także wpłyną pozytywnie na atmosferę w miejscu pracy, co z kolei przełoży się na zwiększenie produktywności. Zapewnienie pełnowartościowego posiłku profilaktycznego może być także elementem strategii employer brandingowej firmy, co zainteresuje potencjalnych pracowników.
Posiłki profilaktyczne - dobra inwestycja
Dbanie o zdrowie pracowników poprzez zapewnienie odpowiednich posiłków i napojów to nie tylko obowiązek prawny, ale przede wszystkim inwestycja w zasoby ludzkie firmy. Zadowoleni i zdrowi pracownicy to fundament sukcesu firmy, który przekłada się na wyższą efektywność pracy, zwiększenie zaangażowania oraz redukcję absencji z powodu chorobowych. Dlatego warto zadbać o to, aby posiłki profilaktyczne były stałym elementem beneficjów pracowniczych.
To może Cię również zainteresować