Twoje wsparcie w rekrutacji
Znajdź wymarzoną
ofertę pracy i APLIKUJ
OGŁOSZEŃ: 929        SUBSKRYBUJE: 6959
Tematy, które interesują czytelników:  Umowa zlecenie, Pracownik młodociany, Nienormowany czas pracy, Pierwszy dzień w pracy, Zwolenie dyscyplinarne, Staż a lata pracy

Jak karmią pracodawcy? Posiłki profilaktyczne nie dla każdego

Jak karmią pracodawcy? Posiłki profilaktyczne nie dla każdego

W wielu zakładach pracy można spotkać się z jadalniami i darmowymi lub bardzo tanimi posiłkami, z których skorzystać mogą pracownicy. To, czy podmiot zatrudniający zdecyduje się na takie rozwiązanie zależy wyłącznie od niego. Zgodnie z przepisami, tylko w niektórych przypadkach pracodawca ma rzeczywisty obowiązek zapewnienia swoim podwładnym posiłków profilaktycznych.

Większość międzynarodowych firm doskonale wie, w jaki sposób zachęcić swoich podwładnych do bardziej efektywnej pracy. Jedną z możliwości jest zapewnienie pracownikom wyżywienia. Taki model poza płacowych elementów motywacyjnych wprowadziła między innymi firma Google. Mniejsze przedsiębiorstwa próbują zagwarantować swoim pracownikom stołówkę lub nawiązują współpracę z firmą cateringową. Ewentualne dofinansowanie przez właściciela zakładu pracy pozwala osobom zatrudnionym wykupienie posiłków na preferencyjnych warunkach. Jeszcze inną możliwością jest przekazywanie podwładnym bonów lub kuponów żywieniowych na określone kwoty. W takiej sytuacji pracownicy mogą samodzielnie wybrać miejsce, w którym nabędą posiłek. Trzeba jednak pamiętać, że część pracodawców jest zobowiązana do zapewnienia swoim podwładnym tak zwanych posiłków regeneracyjnych.

Kwestie formalne

Pracodawcy, którzy są zobowiązani do wydawania posiłków profilaktycznych powinni ustalić, którzy pracownicy ? z uwagi na stanowisko pracy ? powinni je otrzymać. Ponadto, niezbędne jest szczegółowe ustalenie zasad ich wydawania. Jeżeli w zakładzie pracy nie działa zakładowa organizacja związkowa, to kwestie te pracodawca powinien skonsultować z przedstawicielami pracowników.

Część pracodawców, choćby ze względów organizacyjnych, może nie mieć możliwości wydawania posiłków. W takim przypadku istnieją dwa rozwiązania. Osoby zatrudnione mogą korzystać z posiłków w punktach gastronomicznych, mogą również przygotowywać posiłki we własnym zakresie, ale z produktów, które dostarczy pracodawca. Wówczas jednak pracodawca musi też pamiętać o zapewnieniu swoim podwładnym warunków higieniczno-sanitarnych w zakresie przygotowywania i spożywania przygotowanych posiłków.

To Cię powinno też zainteresować: Jakie obowiązki ma Twój szef?

Kto ma obowiązek utworzenia jadalni w zakładzie pracy? Więcej: Jadalnie w zakładzie pracy.

Dla kogo darmowy posiłek?

Tylko część pracodawców jest zobowiązana zapewnić swoim podwładnym obowiązkowe posiłki. Zgodnie z art. 232 Kodeksu pracy wymóg ten dotyczy tych podmiotów zatrudniających, których pracownicy wykonują pracę w szczególnie uciążliwych warunkach, na przykład w przemyśle ciężkim. Innym przykładem jest wydawanie posiłków profilaktycznych tym pracownikom, którzy wykonują ciężką pracę fizyczną lub pracują w gorącym czy zimnym mikroklimacie. Dzięki takiemu wyżywieniu osoby świadczące pracę mają możliwość uzupełnienia swoich rezerw energetycznych.
Przy omawianiu wydawania posiłków profilaktycznych pamiętać trzeba także o rozporządzeniu Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 roku w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów. W tym akcie ustawodawca dokładnie określił, komu przysługuje wyżywienie regeneracyjne. Zgodnie z § 3.1 i 3.2 mowa tu o zatrudnionych, którzy wykonują prace:

  • związane z wysiłkiem fizycznym, który powoduje w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 2000 kcal u mężczyzn i powyżej 1100 kcal u kobiet,
  • związane z wysiłkiem fizycznym, który powoduje w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal u mężczyzn i powyżej 1000 kcal u kobiet (w przypadku prac wykonywanych w pomieszczeniach zamkniętych, w których ze względów technologicznych utrzymuje się stale temperatura poniżej 10oC lub wskaźnik obciążenia termicznego wynosi powyżej 25oC lub gdy prace wykonywane są na otwartej przestrzeni w okresie zimowym ? od 1 listopada do 31 marca),
  • pod ziemią,
  • przy usuwaniu skutków klęsk żywiołowych lub innych zdarzeń losowych.

Ponieważ posiłek ma spełniać rolę regeneracyjną, pracodawca nie może uwolnić się od obowiązku jego dostarczenia przez wypłatę ekwiwalentu. Przy innych pracach, które również zostały wskazane w wyżej wskazanym rozporządzeniu, ustawodawca wskazał, w jakich sytuacjach pracodawca ma obowiązek dostarczenia swoim podwładnym napojów profilaktycznych.

Zobacz inne porady dla pracodawców

Komentarze do wpisu

Kaczeniec
2018-07-09, 21:06
Pytanie. Czy pracownik w gastronomii pracujący 12godz przysluguje mu jeden cieply posiłek czy to jest tylko dobra wola pracodawcy...?!
Redakcja Aplikuj.pl zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób lub zawierających słowa wulgarne.