Pracownik - prawa i obowiązki

Jak karmią pracodawcy? Posiłki profilaktyczne nie dla każdego

4 z 5

Ocena: 4 z 5 | 11 głosów

11 głosów

5 komentarzy

Jak karmią pracodawcy? Posiłki profilaktyczne nie dla każdego
W wielu zakładach pracy można spotkać się z jadalniami i darmowymi lub bardzo tanimi posiłkami, z których skorzystać mogą pracownicy. To, czy podmiot zatrudniający zdecyduje się na takie rozwiązanie zależy wyłącznie od niego. Zgodnie z przepisami, tylko w niektórych przypadkach pracodawca ma rzeczywisty obowiązek zapewnienia swoim podwładnym posiłków profilaktycznych.

Czym są posiłki profilaktyczne

Większość międzynarodowych firm doskonale wie, w jaki sposób zachęcić swoich podwładnych do bardziej efektywnej pracy. Jedną z możliwości jest zapewnienie pracownikom wyżywienia. Taki model poza płacowych elementów motywacyjnych wprowadziła między innymi firma Google. Mniejsze przedsiębiorstwa próbują zagwarantować swoim pracownikom stołówkę lub nawiązują współpracę z firmą cateringową. Ewentualne dofinansowanie przez właściciela zakładu pracy pozwala osobom zatrudnionym wykupienie posiłków na preferencyjnych warunkach. Jeszcze inną możliwością jest przekazywanie podwładnym bonów lub kuponów żywieniowych na określone kwoty. W takiej sytuacji pracownicy mogą samodzielnie wybrać miejsce, w którym nabędą posiłek. Trzeba jednak pamiętać, że część pracodawców jest zobowiązana do zapewnienia swoim podwładnym tak zwanych posiłków regeneracyjnych.

Posiłki profilaktyczne - kwestie formalne

Pracodawcy, którzy są zobowiązani do wydawania posiłków profilaktycznych powinni ustalić, którzy pracownicy ? z uwagi na stanowisko pracy ? powinni je otrzymać. Ponadto, niezbędne jest szczegółowe ustalenie zasad ich wydawania. Jeżeli w zakładzie pracy nie działa zakładowa organizacja związkowa, to kwestie te pracodawca powinien skonsultować z przedstawicielami pracowników.

Szukasz pracy?

Kucharz Crystal Mountain 5* Wisła

Hotel Crystal Mountain*****

  • Wisła
Dodana

Magister farmacji Cieszyn

Galen Spółka Jawna Jolanta Talik, Marek Stolarczyk

  • Cieszyn
Dodana

Magister farmacji Rybnik

Galen Spółka Jawna Jolanta Talik, Marek Stolarczyk

  • Rybnik
Dodana

Ślusarz Narzędziowy

Prosperplast 1 Sp. z o.o.

  • Rybarzowice
Dodana
Polecana

Doradca Klienta w Credit Agricole Bank Polska

Credit Agricole Bank Polska S.A.

  • Kielce
Dodana

Część pracodawców, choćby ze względów organizacyjnych, może nie mieć możliwości wydawania posiłków. W takim przypadku istnieją dwa rozwiązania. Osoby zatrudnione mogą korzystać z posiłków w punktach gastronomicznych, mogą również przygotowywać posiłki we własnym zakresie, ale z produktów, które dostarczy pracodawca. Wówczas jednak pracodawca musi też pamiętać o zapewnieniu swoim podwładnym warunków higieniczno-sanitarnych w zakresie przygotowywania i spożywania przygotowanych posiłków.

Kto ma obowiązek utworzenia jadalni w zakładzie pracy? Więcej: Jadalnie w zakładzie pracy.

Dla kogo darmowy posiłek? Co mówi rozporządzenie?

Tylko część pracodawców jest zobowiązana zapewnić swoim podwładnym obowiązkowe posiłki. Zgodnie z art. 232 Kodeksu pracy wymóg ten dotyczy tych podmiotów zatrudniających, których pracownicy wykonują pracę w szczególnie uciążliwych warunkach, na przykład w przemyśle ciężkim. Innym przykładem jest wydawanie posiłków profilaktycznych tym pracownikom, którzy wykonują ciężką pracę fizyczną lub pracują w gorącym czy zimnym mikroklimacie. Dzięki takiemu wyżywieniu osoby świadczące pracę mają możliwość uzupełnienia swoich rezerw energetycznych.
Przy omawianiu wydawania posiłków profilaktycznych pamiętać trzeba także o rozporządzeniu Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 roku w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów. W tym akcie ustawodawca dokładnie określił, komu przysługuje wyżywienie regeneracyjne. Zgodnie z § 3.1 i 3.2 mowa tu o zatrudnionych, którzy wykonują prace:

  • związane z wysiłkiem fizycznym, który powoduje w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 2000 kcal u mężczyzn i powyżej 1100 kcal u kobiet,
  • związane z wysiłkiem fizycznym, który powoduje w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal u mężczyzn i powyżej 1000 kcal u kobiet (w przypadku prac wykonywanych w pomieszczeniach zamkniętych, w których ze względów technologicznych utrzymuje się stale temperatura poniżej 10oC lub wskaźnik obciążenia termicznego wynosi powyżej 25oC lub gdy prace wykonywane są na otwartej przestrzeni w okresie zimowym ? od 1 listopada do 31 marca),
  • pod ziemią,
  • przy usuwaniu skutków klęsk żywiołowych lub innych zdarzeń losowych.

Ponieważ posiłek ma spełniać rolę regeneracyjną, pracodawca nie może uwolnić się od obowiązku jego dostarczenia przez wypłatę ekwiwalentu. Przy innych pracach, które również zostały wskazane w wyżej wskazanym rozporządzeniu, ustawodawca wskazał, w jakich sytuacjach pracodawca ma obowiązek dostarczenia swoim podwładnym napojów profilaktycznych.

To może Cię również zainteresować

Obowiązki pracodawcy - co musi Twój szef?

Podziel się

5 komentarzy

kameleon

kameleon

U nas stołówka jest i plusem są niskie koszty jakie się ponosi za obiady więc jakieś dofinansowanie musi być.
Patryk

Patryk

Chyba zależy od stołówki. Coś jest bardzo dobre lub na odwrót, to samo dotyczy dofinansowania, gdzie w wielu firmach płaci się symbolicznie co jest bardzo dobrym rozwiązaniem.
Jadzia Kogel

Jadzia Kogel

Polecam przeczytać ten artykuł. Jak karmią pracodawcy? Posiłki profilaktyczne nie dla każdego. Nie wiedziałam, jakie to są posiłki profilaktyczne i komu one przysługują.
Kirche

Kirche

Takie posiłki są niezbędne w pracy fizycznej na pewnych stanowiskach oraz oczywiście muszą zostać zapewnione gdy jest jakieś szkolenie podczas pracy czy na zewnątrz.
Kaczeniec

Kaczeniec

Pytanie. Czy pracownik w gastronomii pracujący 12godz przysluguje mu jeden cieply posiłek czy to jest tylko dobra wola pracodawcy...?!

Dodaj komentarz

Wszystkie pola muszą być prawidłowo wypełnione

Komentarz został dodany

Redakcja Aplikuj.pl zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób lub zawierających wulgarne słowa, adresy www oraz adesy e-mail i numery telefonów.

Dbamy o Twoją prywatność

Serwis wykorzystuje pliki cookies, czyli pliki tekstowe, które za zgodą Użytkownika są przechowywane na komputerze lub urządzeniu mobilnym Użytkownika, co może wiązać się również z przetwarzaniem danych osobowych Użytkownika. Pliki cookies przetwarzane przez Aplikuj.pl Paweł Strykowski, zarejestrowany w Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej pod adresem: ul. Legionów 26/28, 43-300 Bielsko-Biała, NIP: 5471567654, REGON: 070776507, w celu umożliwienia korzystania z Serwisu, jak również na potrzeby analizy zachowań Użytkownika w Serwisie, personalizacji prezentowanych Użytkownikowi treści oraz reklam, zapewnienia działania funkcji mediów społecznościowych oraz do zarządzania Serwisem. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies, jak również dostęp do panelu zarządzania ustawieniami cookies znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych osobowych zawartych w plikach cookies jest zgoda na przetwarzanie danych osobowych wyrażona poprzez akceptację wykorzystania plików cookies (art. 6 (1)(a) RODO).

Zgoda udzielona poprzez wybór opcji "Wyrażam zgodę" oznacza akceptację wszystkich wykorzystywanych w Serwisie plików cookies. Zgoda Użytkownika może być w każdym momencie zmieniona poprzez kliknięcie w link umieszczony w Polityce Prywatności.

Użytkownikom przysługują następujące prawa: prawo do żądania dostępu do swoich danych, prawo do ich sprostowania, prawo do usunięcia danych, prawo do ograniczenia przetwarzania oraz prawo do przenoszenia danych. Więcej informacji na temat przetwarzania danych osobowych, w tym przysługujących Użytkownikowi praw, można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.

Dostosowuję swój wybór

Dokonaj szczegółowego wyboru poniższych ustawień, aby zapisać indywidualne ustawienia prywatności. Więcej szczegółowych informacji na ten temat znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Pliki cookies niezbędne do świadczenia usług drogą elektroniczną Zawsze aktywne
Narzędzia statystyczne i marketingowe Google Tag Manager, Google Analytics, Google Ads, Facebook Piksel (remarketing)
Narzędzie analityczne HotJar Statystyka