Twoje wsparcie w rekrutacji
Znajdź wymarzoną
ofertę pracy i APLIKUJ
OGŁOSZEŃ: 32723        SUBSKRYBUJE: 7399

Rybak/Przetwórca ryb - najnowsze oferty pracy

Liczba ogłoszeń: 25

Zawód: rybak/przetwórca ryb Rodzaj: umowa o pracę
kontakt przez PUP
od 2250 zł
brutto/m-c
?
Zduny
2019-05-20
od 2250 zł
brutto/m-c
?

Zawód: rybak/przetwórca ryb Rodzaj: inna
ARPOL Sp. z o.o.
Władysławowo
2019-05-17

Zawód: rybak/przetwórca ryb Rodzaj: umowa o pracę
"REKIN" JAN MOZOLEWSKI I WSPÓLNICY SPÓŁKA JAWNA
od 2300 zł
brutto/m-c
?
Grajewo
2019-05-17
od 2300 zł
brutto/m-c
?

Zawód: rybak/przetwórca ryb Rodzaj: umowa na okres próbny
Mardi Sp. z o.o.
od 2790 zł
brutto/m-c
?
Biskupiec
2019-05-16
od 2790 zł
brutto/m-c
?

Zawód: rybak/przetwórca ryb Rodzaj: umowa o pracę
Admirał Sp. z o.o.
od 2800 zł
brutto/m-c
?
Lędziny
2019-05-16
od 2800 zł
brutto/m-c
?
Tak, chcę otrzymywać oferty pracy na e-maila!

(klauzula informacyjna)

Zawód: rybak/przetwórca ryb Rodzaj: umowa na okres próbny
Zakład Przetwórstwa Ryb MIESZKO Grażyna Marcinkowska-Hryckiewicz
od 2250 zł
brutto/m-c
?
Darłowo
2019-05-13
od 2250 zł
brutto/m-c
?

Zawód: rybak/przetwórca ryb Rodzaj: inna
GADUS SP.ZO.O.
od 2250 zł
brutto/m-c
?
Gdynia
2019-05-13
od 2250 zł
brutto/m-c
?

Zawód: rybak/przetwórca ryb Rodzaj: umowa o pracę
kontakt przez PUP
od 2250 zł
brutto/m-c
?
Sława
2019-05-10
od 2250 zł
brutto/m-c
?

Zawód: rybak/przetwórca ryb Rodzaj: umowa na okres próbny
WĘDZENIE I PRZETWÓRSTWO RYB "RAFA" Sp.Jawna Stanisławski Janusz, Ustarbowski Andrzej, Trendel Antoni
od 2250 zł
brutto/m-c
?
Władysławowo
2019-05-10
od 2250 zł
brutto/m-c
?

Zawód: rybak/przetwórca ryb Rodzaj: umowa o pracę
kontakt przez PUP
od 2250 zł
brutto/m-c
?
Czechowice-Dziedzice
2019-05-09
od 2250 zł
brutto/m-c
?

Zawód: rybak/przetwórca ryb Rodzaj: umowa o pracę
kontakt przez PUP
od 3000 zł
brutto/m-c
?
Nowe Brzesko
2019-05-08
od 3000 zł
brutto/m-c
?

Zawód: rybak/przetwórca ryb Rodzaj: inna
JAR SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ
Bydgoszcz
2019-05-08

Zawód: rybak/przetwórca ryb Rodzaj: umowa o pracę
kontakt przez PUP
od 2250 zł
brutto/m-c
?
Krosno Odrzańskie
2019-04-29
od 2250 zł
brutto/m-c
?

Zawód: rybak/przetwórca ryb Rodzaj: umowa o pracę
KORAL S.A.
4200-4500 zł
brutto/m-c
?
Tczew
2019-04-27
4200-4500 zł
brutto/m-c
?

Zawód: rybak/przetwórca ryb Rodzaj: umowa o pracę
KORAL S.A.
od 2300 zł
brutto/m-c
?
Tczew
2019-04-27
od 2300 zł
brutto/m-c
?

Zawód: rybak/przetwórca ryb Rodzaj: umowa na okres próbny
Animex Foods Sp. z o.o. sp.k.
od 2800 zł
brutto/m-c
?
Szczecin
2019-04-26
od 2800 zł
brutto/m-c
?

Zawód: rybak/przetwórca ryb Rodzaj: umowa na okres próbny
Gospodarstwo Rybackie Iława Sp. z o.o.
od 2250 zł
brutto/m-c
?
Iława
2019-04-25
od 2250 zł
brutto/m-c
?

Zawód: rybak/przetwórca ryb Rodzaj: umowa o pracę
ZAKŁAD PRZETWÓRSTWA MIĘSNEGO "ZACZYK" ZACZYK JACEK
2250-3500 zł
brutto/m-c
?
Dębica
2019-04-26
2250-3500 zł
brutto/m-c
?

Zawód: rybak/przetwórca ryb Rodzaj: umowa o pracę
Grażyna Marcinkowska-Hryckiewicz
Darłowo
2019-04-15

Zawód: rybak/przetwórca ryb Rodzaj: umowa o pracę
kontakt przez PUP
od 3500 zł
brutto/m-c
?
Białogard
2019-04-16
od 3500 zł
brutto/m-c
?

Zawód: rybak/przetwórca ryb Rodzaj: umowa o pracę
Zakład Przetwórstwa Ryb MIESZKO Grażyna Marcinkowska-Hryckiewicz
od 2500 zł
brutto/m-c
?
Darłowo
2019-04-05
od 2500 zł
brutto/m-c
?

Zawód: rybak/przetwórca ryb Rodzaj: umowa o pracę
kontakt przez PUP
od 3500 zł
brutto/m-c
?
Białogard
2019-03-28
od 3500 zł
brutto/m-c
?

Zawód: rybak/przetwórca ryb Rodzaj: umowa o pracę
kontakt przez PUP
od 2250 zł
brutto/m-c
?
Bobolice
2019-03-08
od 2250 zł
brutto/m-c
?

Zawód: rybak/przetwórca ryb Rodzaj: umowa zlecenia
AST GROUP SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ
Władysławowo
2008-11-20

Zawód: rybak/przetwórca ryb Rodzaj: umowa o pracę
kontakt przez PUP
od 3500 zł
brutto/m-c
?
Białogard
2001-10-20
od 3500 zł
brutto/m-c
?
Filtruj oferty pracy
Oferty z okresu
Województwo
Miasta
Obszary zawodowe
Formy zatrudnienia
Zarobki brutto
Stanowisko, opis, firma

Zawód rybaka

Pozyskiwanie dzikich ryb z rzek i morskiej wody oraz hodowanie ryb w stawach było praktyką starożytnych Egipcjan, Greków i innych ludów basenu Morza Śródziemnego. W tych starożytnych grupach stosowano podstawowe techniki przetwarzania, takie jak suszenie na słońcu, solenie i wędzenie ryb. Nowoczesne metody przetwarzania i konserwacji zachęciły do konsumpcji wielu gatunków ryb, które są popularne na całym świecie. Większość jadalnych produktów rybnych pochodzi z mięśni szkieletowych (miąższu), które stanowią ponad 50 procent całkowitej masy ciała tych zwierząt. Przetwarzanie wstępne ryb przygotowuje surowiec do ostatecznego przetworzenia. Jest często wykonywane na statku lub w zakładzie położonym na lądzie i obejmuje takie operacje, jak inspekcja, mycie, sortowanie, klasyfikacja i wstępne krojenie zebranych ryb.

Ponieważ zapotrzebowanie ludności na produkty rybne nie może zostać zaspokojone kosztem samych zasobów naturalnych, w naszym kraju hodowla stawów jest coraz bardziej zorganizowana. Rybacy wykonują różnorodne prace, aby stworzyć warunki do hodowli ryb. W przypadku upraw wymagana jest pewna ostrożność - w tym przypadku dział on w rodzaju rolnika. Hodowca ryb również musi działać jako lekarz - w celu podjęcia działań zapobiegawczych i terapeutycznych, na przykład w celu wykonania kąpieli solnej i przeciwpasożytniczej. W procesie hodowania ryb pracownik musi wykonywać wiele różnych operacji: przesadzanie narybku ze stawów do rozrodu w stawy przedszkolne lub napełnianie rybami stawy, lub rozładowywanie wiosną stawy zimowe, aby nałapać narybek. Przetwórca ryb musi właściwie rozprowadzać pasze przez cały rozwój i wzrost ryb i obserwować, jak je spożywają. Do hodowli ryb potrzebna jest duża wiedza i umiejętności. Do obowiązków pracownika należy poławianie ryb nadających się do sprzedaży z drenaży, niehandlowych i trudnodostępnych zbiorników wodnych zarówno na wodach otwartych, jak i pod lodem, a także transport żywych ryb do nowych miejsc rozrodu, sklepów itp.

Jak zostać przetwórcą ryb?

Nie wszystkie miejsca pracy w przetwórstwie ryb występują na łodziach. W zakładach przetwórstwa ryb jest wiele stanowisk. Pracownicy sektora rybnego odgrywają kluczową rolę w zakładach przetwórstwa ryb i są odpowiedzialni za różnorodne zadania. Niektóre kluczowe obowiązki obejmują:

  • Cięcie, czyszczenie i przycinanie ryb przed wprowadzeniem do obrotu
  • Przygotowywanie i obsługa maszyn do przetwarzania i pakowania produktów rybnych
  • Usuwanie skaz i niechcianych części nożem
  • Cięcie i rozdzielanie filetów
  • Rozbijanie mięsa w celu dalszego przetworzenia
  • Zapewnienie jakości poprzez kontrolę opakowań i produktów pod kątem wad
  • Dokumentacja wagi, ilości, daty i nazwy produktu

W zależności od procesu rozbioru, nawet 30 do 70 procent ryb może zostać odrzuconych jako odpad lub zredukowanych do taniej paszy dla zwierząt. W przemyśle rybnym rozpoczęto próby wykorzystania tej wyrzuconej frakcji do produkcji alternatywnych produktów spożywczych. Ponieważ surowe warunki termiczne peklowania powodują rozpad i przebarwienie miąższu wielu gatunków ryb, tylko niektóre rodzaje ryb są dostępne jako produkty w puszkach. Najczęściej spotykane są tuńczyk, łosoś, śledź, sardynki i krewetki. Obróbka termiczna nie ma szkodliwego wpływu na wysokiej jakości białko ryb. Ponadto gatunki te są często puszkowane, a ich kości pozostają nienaruszone. Kości stają się miękkie i jadalne, znacznie zwiększając poziom wapnia w produkcie rybnym.

Ile zarabia rybak?

Bardzo ciężko jest sprecyzować ile zarabia rybak - przetwórca ryb, gdyż nie istnieją badania, które pozwalają na spojrzenie na wygenerowany raport. W branży przede wszystkim liczy się doświadczenie oraz wpływ na zarobki mają także czynniki związane z pogodą, choroby ryb czy koszt pasz oraz inne. W ten sposób można patrzyć na długoterminowe profity.

Przetwórca ryb - wymagania

Hodowca ryb musi wykonywać różnorodne prace, a do tego musi dużo wiedzieć, być w stanie psychicznie prowadzić ukryte procesy biologiczne, aby to było jasne i monitorować je za pomocą zewnętrznych przejawów. Innymi słowy, musi nieustannie myśleć, podejmować niezależne decyzje w różnych sytuacjach, być kreatywnym w swojej pracy. Przetwórca ryb w zakładzie przetwórczym będzie:

  • Tworzył i utrzymywał wydajne, higieniczne i pozytywne środowisko pracy
  • Promował zdrowie i bezpieczeństwo w miejscu pracy
  • Miał dobrą etykę pracy, zaradność i organizację
  • Znał Standardowe Procedury Operacyjne i Regulamin Inspekcji
  • Zapewniał kontrolę jakości i efektywny przepływ pracy
  • Będzie umiał zarządzać personelem


Przetwórcy ryb pracują w szybkim tempie, wymagającym wysiłku fizycznego na wysokim poziomie produkcji, gdzie jest wiele działań dotyczących automatyzacji i ram czasowych. Spędzają prawie cały swój czas na swoich nogach, realizując powtarzające się zadania. Mogą być potrzebni do podnoszenia ciężkich ładunków. Pracując na różnych etapach przetwarzania, konieczne jest spełnienie wymagań organizacyjnych i specyfikacji klienta przy jednoczesnym utrzymaniu prac sanitarnych. Wymagają odpowiedniego sprzętu ochronnego, ponieważ pracują z ostrymi narzędziami i mogą obsługiwać maszyny. Poziom hałasu w zakładzie przetwórczym może być dość wysoki. Sygnały ręczne służą do zapewnienia bezpiecznej i skutecznej komunikacji między pracownikami, aby zapobiec uszkodzeniom towaru lub obrażeniom ciała. Zwykle taki rybak pracuje w mokrych, wilgotnych i chłodzonych pomieszczeniach.