!function(t,h,e,j,s,n){t.hj=t.hj||function(){(t.hj.q=t.hj.q||[]).push(arguments)},t._hjSettings={hjid:2313813,hjsv:6},s=h.getElementsByTagName("head")[0],(n=h.createElement("script")).async=1,n.src="https://static.hotjar.com/c/hotjar-"+t._hjSettings.hjid+".js?sv="+t._hjSettings.hjsv,s.appendChild(n)}(window,document);

Zawody i ich potencjał

Krytyk kulinarny - praca, zarobki, doświadczenie, zatrudnienie, przyszłość

4 lipca 2022

5 z 5

Ocena: 5 z 5 | 12 głosów

12 głosów

0 komentarzy

Krytyk kulinarny - praca, zarobki, doświadczenie, zatrudnienie, przyszłość
Krytyk kulinarny to jeden ze stosunkowo nowych, a przez to mało popularnych zawodów. W poniższym artykule postaramy się go nieco przybliżyć. Przedstawiamy najważniejsze wymagania stawiane krytykom i wyzwania, z którymi muszą się zmierzyć. Opisujemy ich typowe obowiązki i prezentujemy wysokość zarobków w tym zawodzie.

Z artykułu dowiesz się też:

  • na czym polega praca krytyka,
  • jaki jest jego zakres obowiązków,
  • ile zarabia krytyk i od czego zależy wysokość zarobków,
  • jakie kursy i szkolenia warto odbyć, by zostać krytykiem,
  • gdzie zatrudniani są krytycy,
  • czy praca krytyka jest dla każdego i jakie są jej perspektywy w przyszłości.

Krytyk kulinarny - na czym polega praca?

Podstawowym zadaniem krytyka jest odwiedzanie lokali gastronomicznych i ocena potraw z ich menu. To dobry wybór dla osób, które lubią jeść i gotować, a przy tym mają lekko pióro i umieją interesująco opowiadać o tym, co robią. Jeśli jednak wydaje Ci się, że praca w tym zawodzie polega wyłącznie na odwiedzaniu kolejnych restauracji i testowaniu serwowanych tam dań, niestety jesteś w błędzie. W rzeczywistości tak jak każde inne zajęcie zarobkowe wymaga ona wykonywania szeregu obowiązków, z których nie wszystkie są proste i przyjemne.

Jaki jest zakres obowiązków na stanowisku krytyka kulinarnego?
 

Konkretny zakres obowiązków jest w tym przypadku trudny do wskazania i uzależniony od profilu działalności konkretnego krytyka, są jednak pewne punkty wspólne dla wszystkich. Z całą pewnością każdy, kto wykonuje ten zawód, musi na co dzień:

  • odwiedzać restauracje i inne lokale gastronomiczne,
  • testować dostępne w nich potrawy i oceniać je pod względem szeregu kryteriów, począwszy od smaku i zapachu, poprzez wygląd i estetykę podania, aż po jakość wykorzystanych składników i oryginalność połączeń z nich stworzonych,
  • analizować czynniki niezwiązane bezpośrednio z jedzeniem, ale wpływające na odbiór lokalu, takie jak wystrój, profesjonalizm obsługi, czy wygląd papierowego menu.

Po odwiedzeniu konkretnego lokalu krytyk musi jeszcze przygotować jego recenzję w formie przyjaznej dla odbiorcy. Może to być zarówno artykuł opublikowany w czasopiśmie, audycja w radio lub telewizji, jak i krótki filmik, czy post na social media albo nawet cały rozdział w przewodniku kulinarnym. Jeśli krytyk jest wolnym strzelcem, będzie musiał również zadbać o promocję swojej pracy, ponieważ od umiejętnego marketingu będzie uzależniona liczba i rodzaj zleceń, które będzie realizował w przyszłości.

Video

Ile zarabia krytyk kulinarny?

Przeciętne zarobki krytyka kulinarnego prezentuje poniższa tabela.

POZIOM WYNAGRODZENIA  ZAROBKI BRUTTO ZAROBKI NETTO
MINIMALNE 4 100 zł 3 124 zł
ŚREDNIE 5 000 zł 3 738 zł
WYSOKIE 6 200 zł 4 556 zł

Co wpływa na wysokość zarobków w pracy krytyka kulinarnego?

Jednym z kluczowych elementów, które decydują o wysokości zarobków krytyka, jest obszar jego działalności. W naszym kraju krytycy pracują przede wszystkim w większych miastach, z racji dużej liczby lokali gastronomicznych, które tam działają i powstają. W małych miejscowościach ten zawód nie ma raczej racji bytu i traktuje się go raczej jako hobby, wymagające podróżowania w inne miejsca. Niektórzy krytycy nie zawężają się do jednego regionu, ale pracują na terenie całego kraju, a nawet Europy, co często wiąże się z dodatkowymi kosztami. Krytycy są szczególnie cenieni we Francji i to tam mogą liczyć na najbardziej atrakcyjne wynagrodzenie.

Kolejny istotny czynnik, który wpływa na wysokość zarobków w tym zawodzie to rodzaj realizowanych zleceń. Krytyk zatrudniony w czasopiśmie otrzymuje zazwyczaj stałą, z góry ustaloną pensję. Freelancer działający na własną rękę nie ma określonego pułapu zarobków. Jego wypłata jest ściśle uzależniona od rodzaju i zakresu prac, których podjął się w konkretnym miesiącu. Tak jak w przypadku innych wolnych strzelców prowadzących własną działalność największy wpływ na wysokość przychodów ma on sam i jego zaangażowanie.

krytyk kulinarny

Czy do pracy na stanowisku krytyka kulinarnego potrzebne są studia lub dodatkowe szkolenia?

Do wykonywania zawodu krytyka nie jest konieczne żadne kierunkowe wykształcenie. Żadna szkoła nie oferuje studiów w tym kierunku. Ukończenie szkoły gastronomicznej może okazać się przydatne, ale nie jest wymagane. Zdecydowanie cenniejsze są naturalne predyspozycje i umiejętności. Prezentuje je poniższa tabela.

CZY POTRZEBNE? SZKOŁY / STUDIA KURSY / SZKOLENIA 
WYMAGANE - -
PRZYDATNE W zawodzie krytyka kulinarnego wykształcenie nie jest wymagane, jednak osoby, które myślą o tym zawodzie na poważnie powinny zastanowić się nad ukończeniem szkoły średniej lub studiów wyższych na profilu gastronomicznym. Swoje wykształcenie można uzupełnić także o studia podyplomowe. -

Jakie są możliwości zatrudnienia w zawodzie krytyka kulinarnego?

Zdecydowana większość krytyków działa samodzielnie, budując swoją markę osobistą poprzez pisanie blogów, czy prowadzenie swoich profili na social mediach. Z czasem w miarę zyskiwania popularności w branży mogą zacząć zasiadać w jury na różnego rodzaju konkursów kulinarnych, czy uczestniczyć w audycjach radiowych lub telewizyjnych. Spore grono krytyków współpracuje też na stałe z portalami i czasopismami kulinarnymi, testując na ich zlecenie konkretne restauracje i publikując swoje recenzje na ich łamach. Wielu z nich wydaje również własne książki, będące zbiorem ich doświadczeń i recenzji zbieranych na przestrzeni lat. 

Dla kogo najlepsza jest praca na stanowisku krytyka kulinarnego?

Praca krytyka kulinarnego to idealny wybór dla tych, którzy lubią jeść i mają wyczulone zmysły. Niestety sama pasja i zaangażowanie to czasem za mało. Niektóre problemy zdrowotne skutecznie ograniczają możliwości pracy w tym zawodzie.

Jakie są predyspozycje zdrowotne na stanowisku krytyka kulinarnego?

Najważniejsze z nich to:

  • zdrowy układ trawienny,
  • prawidłowy poziom cholesterolu i cukru we krwi,
  • brak poważnych alergii.

Warto też zdawać sobie sprawę, że wykonywanie zawodu krytyka kulinarnego niesie za sobą pewną odpowiedzialność. Pojedyncza, dobrze wypromowana recenzja może decydować o sukcesie lub porażce konkretnej restauracji. Krytyk musi być zatem pewien swoich ocen i mieć świadomość, że bierze udział w kształtowaniu opinii społecznej. 

Jakie kompetencje przydadzą się do pracy jako krytyk kulinarny?

Najważniejsze cechy, którymi powinien się wyróżniać to:

  • czuły smak i węch,
  • znajomość różnych składników i umiejętność rozpoznania ich jakości,
  • zmysł estetyczny,
  • umiejętność jasnego prezentowania swoich myśli i ocen,
  • dobra organizacja pracy.

W roli krytyków bardzo dobrze sprawdzają się byli szefowie kuchni. W celu rozwijania swoich umiejętności i podnoszenia kwalifikacji większość krytyków bierze udział w branżowych kursach i szkoleniach, które poszerzają ich wiedzę w konkretnej dziedzinie, w której chcieliby się specjalizować.

krytyk kulinarny

Czy zawód krytyka kulinarnego jest przyszłościowy? 

Zdecydowanie tak! Coraz więcej osób przed wyjściem do restauracji sprawdza opinie na jej temat i recenzje napisane przez profesjonalnych krytyków. Co więcej, do zadań krytyków nie należy już tylko ocena poszczególnych lokali i dostępnych w nich dań, ale również analizowanie aktualnej sytuacji na rynku gastronomicznym, przewidywanie zmian, które będą zachodziły w branży i wytyczanie kierunków rozwoju kolejnych restauracji.

Najczęściej zadawane pytania

Kto może zostać krytykiem kulinarnym?

Każdy, kto lubi jeść, interesuje się branżą gastronomiczną, ma wyczulone odpowiednie zmysły i nie ma problemów zdrowotnych, które mogą utrudnić mu pracę. Żadne konkretne wykształcenie nie jest wymagane. Znacznie bardziej przydatne są naturalne predyspozycje i umiejętności, z którymi się rodzimy bądź nie.

Czy praca krytyka to tylko jedzenie w restauracjach?

Niestety, nie. Oprócz samych degustacji zawód krytyka wymaga umiejętnego prezentowania wyników swojej pracy w różnych formach, zdobywania kolejnych zleceń i współprac, a także umiejętnej promocji swojej osoby. Te poboczne działania często zajmują zdecydowanie więcej czasu, niż same wizyty w restauracjach.

Podziel się

Komentarze

Nikt jeszcze nie dodał komentarza do tego artykułu.

Dodaj komentarz

Wszystkie pola muszą być prawidłowo wypełnione

Komentarz został dodany

Redakcja Aplikuj.pl zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób lub zawierających wulgarne słowa, adresy www oraz adesy e-mail i numery telefonów.

Na tej stronie korzystamy z plików cookie, aby zadbać o jak najlepsze doświadczenia naszych użytkowników.
Kontynuując po wyświetleniu tej wiadomości, potwierdzasz, że wyrażasz na to zgodę.