Firma to znacznie więcej niż miejsce pracy. Dla osób często zostających po godzinach to również namiastka domu. Ponieważ pogodzenie życia zawodowego z osobistym często jest sporym wyzwaniem, szybko może okazać się, że nasza dieta znacząco odbiega od ideału. A wówczas, zwłaszcza przy siedzącym trybie życia, wcale nie trudno o nadprogramowe kilogramy. Powstaje zatem pytanie, co i kiedy spożywać w pracy? Czy przygotowanie zdrowych posiłków zajmuje dużo czasu?
Gdy mowa o żywieniu w miejscu pracy, nie można zapomnieć, że istnieją dwie szkoły. Pierwsza wiąże się z samodzielnym przygotowywaniem posiłków, które będą spożywane w czasie godzin pracy. Druga – z całą pewnością wygodniejsza, ale nie pozbawiona wad – to korzystanie z usług firm cateringowych. W ostatnim czasie tzw. dieta pudełkowa robi furorę. Co zatem wybrać?
To, co i kiedy jadasz ma znaczenie
Niestety, wielu pracowników zapomina, że sposób, w jaki się odżywiają ma znaczenie nie tylko dla ich zdrowia, lecz przede wszystkim sił do pracy. Sięganie po proste dania, pozbawione większych wartości odżywczych, np. zupki w proszku czy niezdrowe, tłuste czy słodkie przekąski ma negatywny wpływ na wygląd, zdrowie i energię do pracy. Jednak poza tym, co trafia na talerz ważne są też pory spożywania posiłków, dokładniej zaś ich regularność.
Specjaliści z zakresu żywienia podkreślają, że posiłki powinniśmy spożywać regularnie, w odstępach 3–4 godzinnych. Dlaczego jest to ważne? Bo w ten sposób można dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych i jednocześnie nie dopuścić do tego, by sięgnął on po zmagazynowane zasoby energii. Zaistnienie takiej sytuacji to prosta droga do tego, by organizm – otrzymując posiłek – rozpoczął magazynowanie zapasów. Dla osób dbających o linię ważne powinno być również to, że w ten sposób można uchronić się przed chęcią sięgania po słodycze.
Co zabrać do pracy?
Pracownicy, którzy nie zamierzają wykupywać posiłków z firmy cateringowej powinni pamiętać o tym, by do pracy przynieść kanapki, sałatki lub zdrowe przekąski. Te pierwsze należy wykonać na bazie pieczywa pełnoziarnistego, warto też pamiętać o wzbogaceniu ich warzywami. Sałatki mogą być zaś zarówno owocowe, jak i warzywne. By dostarczały wszystkich składników, warto przygotować je na bazie ziaren zbóż lub kaszy gryczanej czy brązowego ryżu.
Część zatrudnionych skarży się na to, że nie mają czasu, by spożyć posiłku. Co w takiej sytuacji? Jeżeli natłok obowiązków zawodowych uniemożliwia nam wygospodarowanie chwili dla siebie, to warto sięgnąć po zdrowe przekąski. Suszone owoce czy orzechy powinny znaleźć się w biurku każdego pracownika. To źródła witamin i minerałów, słowem prawdziwa, najlepsza i – co najważniejsze – w pełni naturalna pożywka dla naszego umysłu.
Dieta pudełkowa coraz modniejsza
Pracownicy, którzy nie mają czasu na przygotowywanie posiłków, mogą pomyśleć o diecie pudełkowej. To nie nowość – firmy cateringowe działają na rynku od wielu lat, ale dopiero niedawno zaoferowały swoim klientom wspomnianą dietę pudełkową. Pracownicy, którzy zdecydują się na takie rozwiązanie, otrzymują każdego ranka gotowy zestaw posiłków na cały dzień. W praktyce wystarczy podgrzać zawartość pudełka, by była ona gotowa do spożycia.
Czy dieta pudełkowa jest dobrym rozwiązaniem? Jak każda ma swoje plusy i minusy. Korzystne w niej jest to, że pracownik otrzymuje dobrze zbilansowane posiłki. Jeżeli nie będzie podjadał, to nie przytyje, a ma nawet szansę na to, by zgubić zbędne kilogramy. Ale otrzymywanie gotowych posiłków ma też wady – trudno po zrezygnowaniu ze współpracy z firmą cateringową samodzielnie przygotowywać zróżnicowane i jednocześnie pożywne posiłki. I to warto mieć na uwadze, rozważając skorzystanie z takiego rozwiązania.
To może Cię również zainteresować