Zakres zadań Sanepidu jest dość szeroki i uregulowany w ustawie z dnia 14 marca 1985 roku o Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Sprawuje on nie tylko kontrolę związaną z przestrzeganiem przepisów prawa pracy, ale również nadzór sanitarny nad zakładami pracy. Nadzór ten weryfikuje głównie to, czy w firmie respektowane są przepisy dotyczące zdrowotnych warunków środowiska pracy i pracodawca podejmuje działania mające zapobiegać powstawaniu chorób zawodowych. Wśród obowiązków pracowników Państwowej Inspekcji Sanitarnej wskazać należy również na opiniowanie projektów w sprawach techniczno-budowlanych pod względem wymagań higienicznych i zdrowotnych. Inspektorzy mogą także sprawdzać, czy przedsiębiorcy zapewniają właściwe warunki produkcji czy transportu żywności.
Zanim firma powstanie
Jeszcze zanim firma rozpocznie swoje funkcjonowanie, inspektorzy Państwowej Inspekcji Sanitarnej mają prawo przyjrzeć się temu, jak będzie wyglądał budynek, w którym przedsiębiorca ma zamiar prowadzić działalność gospodarczą. Inwestycje sprawdzane są zawsze pod kątem zgodności z aktualnie obowiązującymi wymaganiami higienicznymi czy zdrowotnymi. Warto przy tym wskazać, że ewentualne odnotowanie uchybień ma swoje konsekwencje ? pracodawca, w drodze decyzji, jest informowany o konieczności usunięcia ich w określonym terminie. Jeżeli nie zastosuje się do zaleceń, to może mieć problemy z uruchomieniem działalności w danej lokalizacji.
Zatrudnienie pracowników trzeba zgłosić
Wśród pracodawców, którzy najczęściej będą mieli do czynienia z pracownikami Państwowej Inspekcji Pracy należy wskazać na tych, którzy zatrudniają pracowników. Każdy przedsiębiorca rozpoczynający działalność gospodarczą, który od razu przyjmuje do pracy wybrane w procesie rekrutacyjnym osoby jest zobowiązany zawiadomić o tym fakcie właściwego inspektora sanitarnego. Formalności powinny zostać załatwione w ciągu 30 dni od dnia rozpoczęcia prowadzenia działalności gospodarczej przez wypełnienie specjalnego formularza. Obowiązek taki ma praktycznie każdy pracodawca, również ten, który dopiero w późniejszym okresie postanawia zatrudnić pracowników. Warto przy tym wskazać, że podmiot zatrudniający powinien też aktualizować podane przez siebie dane.
Producenci i dystrybutorzy żywności
Szczególne wymagania dotyczą tych wszystkich przedsiębiorców, których prowadzona działalność gospodarcza związana jest z produkcją lub obrotem żywnością. Takie podmioty mają obowiązek zawiadomić właściwego inspektora jeszcze przed pierwszym dniem pracy firmy (co najmniej 14 dni przed). Ważne jest również dokonanie wpisu do wskazanego wyżej rejestru i uzyskanie zatwierdzenia inspektora sanitarnego. Zatwierdzenie nie dotyczy przy tym części podmiotów, w tym między innymi aptek czy sklepów zielarskich.
Zakłady fryzjerskie i kosmetyczne
Szczególnym zainteresowaniem Państwowej Inspekcji Sanitarnej cieszą się także właściciele między innymi salonów fryzjerskich i gabinetów kosmetycznych. Dzieje się tak dlatego, że z racji profilu prowadzonej działalnościsą oni zobowiązani stosować procedury, które zapewnią klientom ochronę przez szeregiem chorób zakaźnych. W tym przypadku wszelkie kontrole przeprowadzane przez pracowników Sanepidu dotyczą przede wszystkim przestrzegania przepisów związanych z zachowaniem czystości urządzeń, maszyn czy przyrządów, z którymi kontakt ma każdy klient firmy.
To może Cię również zainteresować
Książeczka sanepidowska - komu jest potrzebna i jak ją wyrobić?