Zawód rybaka
Pozyskiwanie dzikich ryb z rzek i morskiej wody oraz hodowanie ryb w stawach było praktyką starożytnych Egipcjan, Greków i innych ludów basenu Morza Śródziemnego. W tych starożytnych grupach stosowano podstawowe techniki przetwarzania, takie jak suszenie na słońcu, solenie i wędzenie ryb. Nowoczesne metody przetwarzania i konserwacji zachęciły do konsumpcji wielu gatunków ryb, które są popularne na całym świecie. Większość jadalnych produktów rybnych pochodzi z mięśni szkieletowych (miąższu), które stanowią ponad 50 procent całkowitej masy ciała tych zwierząt. Przetwarzanie wstępne ryb przygotowuje surowiec do ostatecznego przetworzenia. Jest często wykonywane na statku lub w zakładzie położonym na lądzie i obejmuje takie operacje, jak inspekcja, mycie, sortowanie, klasyfikacja i wstępne krojenie zebranych ryb.
Ponieważ zapotrzebowanie ludności na produkty rybne nie może zostać zaspokojone kosztem samych zasobów naturalnych, w naszym kraju hodowla stawów jest coraz bardziej zorganizowana. Rybacy wykonują różnorodne prace, aby stworzyć warunki do hodowli ryb. W przypadku upraw wymagana jest pewna ostrożność - w tym przypadku dział on w rodzaju rolnika. Hodowca ryb również musi działać jako lekarz - w celu podjęcia działań zapobiegawczych i terapeutycznych, na przykład w celu wykonania kąpieli solnej i przeciwpasożytniczej. W procesie hodowania ryb pracownik musi wykonywać wiele różnych operacji: przesadzanie narybku ze stawów do rozrodu w stawy przedszkolne lub napełnianie rybami stawy, lub rozładowywanie wiosną stawy zimowe, aby nałapać narybek. Przetwórca ryb musi właściwie rozprowadzać pasze przez cały rozwój i wzrost ryb i obserwować, jak je spożywają. Do hodowli ryb potrzebna jest duża wiedza i umiejętności. Do obowiązków pracownika należy poławianie ryb nadających się do sprzedaży z drenaży, niehandlowych i trudnodostępnych zbiorników wodnych zarówno na wodach otwartych, jak i pod lodem, a także transport żywych ryb do nowych miejsc rozrodu, sklepów itp.
Jak zostać przetwórcą ryb?
Nie wszystkie miejsca pracy w przetwórstwie ryb występują na łodziach. W zakładach przetwórstwa ryb jest wiele stanowisk. Pracownicy sektora rybnego odgrywają kluczową rolę w zakładach przetwórstwa ryb i są odpowiedzialni za różnorodne zadania. Niektóre kluczowe obowiązki obejmują:
- Cięcie, czyszczenie i przycinanie ryb przed wprowadzeniem do obrotu
- Przygotowywanie i obsługa maszyn do przetwarzania i pakowania produktów rybnych
- Usuwanie skaz i niechcianych części nożem
- Cięcie i rozdzielanie filetów
- Rozbijanie mięsa w celu dalszego przetworzenia
- Zapewnienie jakości poprzez kontrolę opakowań i produktów pod kątem wad
- Dokumentacja wagi, ilości, daty i nazwy produktu
W zależności od procesu rozbioru, nawet 30 do 70 procent ryb może zostać odrzuconych jako odpad lub zredukowanych do taniej paszy dla zwierząt. W przemyśle rybnym rozpoczęto próby wykorzystania tej wyrzuconej frakcji do produkcji alternatywnych produktów spożywczych. Ponieważ surowe warunki termiczne peklowania powodują rozpad i przebarwienie miąższu wielu gatunków ryb, tylko niektóre rodzaje ryb są dostępne jako produkty w puszkach. Najczęściej spotykane są tuńczyk, łosoś, śledź, sardynki i krewetki. Obróbka termiczna nie ma szkodliwego wpływu na wysokiej jakości białko ryb. Ponadto gatunki te są często puszkowane, a ich kości pozostają nienaruszone. Kości stają się miękkie i jadalne, znacznie zwiększając poziom wapnia w produkcie rybnym.
Ile zarabia rybak?
Bardzo ciężko jest sprecyzować ile zarabia rybak - przetwórca ryb, gdyż nie istnieją badania, które pozwalają na spojrzenie na wygenerowany raport. W branży przede wszystkim liczy się doświadczenie oraz wpływ na zarobki mają także czynniki związane z pogodą, choroby ryb czy koszt pasz oraz inne. W ten sposób można patrzyć na długoterminowe profity.
Przetwórca ryb - wymagania
Hodowca ryb musi wykonywać różnorodne prace, a do tego musi dużo wiedzieć, być w stanie psychicznie prowadzić ukryte procesy biologiczne, aby to było jasne i monitorować je za pomocą zewnętrznych przejawów. Innymi słowy, musi nieustannie myśleć, podejmować niezależne decyzje w różnych sytuacjach, być kreatywnym w swojej pracy. Przetwórca ryb w zakładzie przetwórczym będzie:
- Tworzył i utrzymywał wydajne, higieniczne i pozytywne środowisko pracy
- Promował zdrowie i bezpieczeństwo w miejscu pracy
- Miał dobrą etykę pracy, zaradność i organizację
- Znał Standardowe Procedury Operacyjne i Regulamin Inspekcji
- Zapewniał kontrolę jakości i efektywny przepływ pracy
- Będzie umiał zarządzać personelem
Przetwórcy ryb pracują w szybkim tempie, wymagającym wysiłku fizycznego na wysokim poziomie produkcji, gdzie jest wiele działań dotyczących automatyzacji i ram czasowych. Spędzają prawie cały swój czas na swoich nogach, realizując powtarzające się zadania. Mogą być potrzebni do podnoszenia ciężkich ładunków. Pracując na różnych etapach przetwarzania, konieczne jest spełnienie wymagań organizacyjnych i specyfikacji klienta przy jednoczesnym utrzymaniu prac sanitarnych. Wymagają odpowiedniego sprzętu ochronnego, ponieważ pracują z ostrymi narzędziami i mogą obsługiwać maszyny. Poziom hałasu w zakładzie przetwórczym może być dość wysoki. Sygnały ręczne służą do zapewnienia bezpiecznej i skutecznej komunikacji między pracownikami, aby zapobiec uszkodzeniom towaru lub obrażeniom ciała. Zwykle taki rybak pracuje w mokrych, wilgotnych i chłodzonych pomieszczeniach.