Jak zostać piekarzem?
Technologia wytwarzania ciasta i wypieku chleba jest znana od czasów starożytnych, więc zgodnie z hipotezami naukowymi ciasto drożdżowe pojawiło się już cztery tysiące lat temu. Sama profesja zaczęła się szeroko rozprzestrzeniać w XX wieku, ponieważ przedtem większość mieszkańców piekła chleb w domu. Z reguły we wszystkich przedsiębiorstwach pracodawcy stawiają podobne wymagania wobec pracowników w tym zawodzie. Piekarze są zawsze zobowiązani do dobrej organizacji pracy, odpowiedzialności i porządku, a ponadto nie mogą się obejść bez dobrego smaku i zapachu.
Piekarz to specjalista zajmujący się pieczeniem pieczywa: chleba, bułek, krakersów, grzanek, ciast i muffinek. Przez długi czas pieczenie chleba było kwestią małych piekarni, ale rozwój społeczeństwa wymagał masowej zmechanizowanej produkcji chleba. W tym samym czasie małe przedsiębiorstwa prywatne skupiły się na tworzeniu wyjątkowych wypieków. Wyroby piekarnicze różnią się od wyrobów cukierniczych stosunkiem mąki, cukru i innych dodatków. W chlebie i bułkach mąki powinno być nie mniej niż połowa. Sporządza przepis lub używa zatwierdzonych receptur, wybiera surowce (mąkę, dodatki itd.). Nadaje przyszłym rolom formę (samodzielnie lub rozkłada je na formy), a następnie piecze w piekarniku.
Piekarz powinien mieć średnie wykształcenie zawodowe, umiejętności pracy ze specjalistycznym sprzętem: piekarniki, maszyny do oddzielania ciasta itd., wiedzieć, jak przygotować i piec ciasto. Piekarz powinien mieć wytrzymałość fizyczną, a także takie cechy jak dokładność, porządek, pracowitość, zręczność manualna, dobre oko, pamięć węchowa i smakowa, umiejętność improwizacji.
Piekarz zarobki - ile zarabia piekarz?
Średnie wynagrodzenie, tzw. mediana w zawodzie piekarza wynosi około 2700 złotych brutto. Z kolei 50% piekarzy zarabia w przedziale od 2200 do 3300 złotych brutto. Poniżej 2200 złotych brutto zarabia 1/4 piekarzy, podobnie jak tych zarabiających powyżej 3300 złotych brutto. Z dodatków, jakie oferowane są piekarzom przez pracodawców, można wymienić opiekę zdrowotną i ubezpieczenie na życie. Jak w wielu zawodach wysokość płac jest zróżnicowany ze względu na miejsce pracy (region), wielkość firmy oraz wykształcenie i praktyczne umiejętności zawodowe. Większość osób posiada wykształcenie zawodowe lub średnie gastronomiczne i pokrewne (cukiernik). Perspektywy kariery w zawodzie istnieją, gdy pracownik ma odpowiednie wykształcenie i otworzy własną działalność gospodarczą lub będzie awansował np. w większej sieci piekarni.
Piekarz zakres obowiązków
Nowoczesny piekarz nie tylko wypieka pieczywo, ale robi to przy użyciu różnych urządzeń do pieczenia, często złożonych, które muszą być dokładnie znane. Ma kontrolować ekspozycję surowców i półproduktów, układać ciasto w formy, sprawdzać gotowość produktów w piekarniku. Prawdziwy mistrz jest w stanie określić stan surowca i produktu końcowego bez urządzeń. Jeśli technologia przewiduje operację, która nie może być zautomatyzowana (na przykład wyrabianie z ciasta), musi być możliwa do wykonania ręcznie bez opóźnienia, a tym bardziej bez wyłączania pieca. Główna odpowiedzialność piekarza w pracy to dokładne przestrzeganie technologii produktu.
Rozszerzone obowiązki piekarza obejmują: monitorowanie działania urządzeń (urządzeń chłodniczych i grzewczych, wag, kuchenek mikrofalowych), zautomatyzowanych i zmechanizowanych linii w obszarze usług, kontrolę nad planowanym wydaniem gotowych produktów na wszystkich etapach produkcji, a także nad realizacją na miejscu zadań w zakresie, ilości i jakości produktów. Piekarz musi znać się na obliczaniu wielkości zużycia surowców w stosunku do uzysku gotowych produktów, przyjmować i dostarczać gotowe produkty, surowce i / lub półprodukty. Ponadto piekarz zajmuje się prowadzeniem sprawozdań i przygotowaniem dokumentacji. Dla kogo taka praca? Oprócz oczywistych cech, które potrzebuje pracownik w przemyśle spożywczym - dokładność i czystość - wytrzymałość jest ważna. Nawet przy wszechobecnej automatyzacji procesów pieczenia, piekarz musi pozostawać na nogach przez cały dzień pracy, a nawet w takich warunkach temperaturowych, które wymagają niemal doskonałego zdrowia serca i układu oddechowego. Osoby z chronicznymi infekcjami, egzemą, alergiami i cukrzycą nie mogą w nim pracować.
Piekarz praca
W piekarniach piekarz może potencjalnie przesunąć się wyżej po szczeblach kariery na stanowisko asystenta technologa, a następnie do głównego inżyniera procesu w przedsiębiorstwie. Rozwój kariery specjalisty zależy od jego własnych umiejętności i poziomu wykształcenia, ponadto istnieją perspektywy otwarcia własnej piekarni. Najważniejszą rzeczą w tym działaniu jest ciągły wzrost i doskonalenie własnej wiedzy i umiejętności. Właściwie organizując swoją pracę, można awansować nawet na stanowisko dyrektorskie. Zawód piekarza ma także swoje wady, które są w pewnym stopniu także jego cechami. Należą do nich długotrwały kontakt z mąką, promieniowaniem mikrofalowym i ciepłem pieca, praca na nogach i narażenie na występowanie chorób zawodowych. Dużą rolę w zawodzie odgrywa także zainteresowanie pracą, pasjonaci peczenia mogą mieć na tym stanowisku pracy wielką satysfakcję.